Шаку лијекова мијења један, али...

Данијела Бајић
Шаку лијекова мијења један, али...

БАЊАЛУКА - Становницима у Српској у првом полугодишту ове године прописано је око 100.000 рецепата мање, али је за те лијекове издвојено знатно више новца у односу на исти период лани, а разлог је, тврде љекари, то што су нови медикаменти, који су много квалитетнији, и доста скупљи.

Подаци Фонда здравственог осигурања РС показују да су љекари од јануара до краја јуна ове године исписали око 2,7 милиона рецепата, док је трошак за ове лијекове био око 34,5 милиона КМ. У истом периоду лани прописано је око 2,8 милиона рецепата, а трошак Фонда је износио 33,7 милиона КМ.

- Иначе, већ годинама се највише прописују лијекови који дјелују на кардиоваскуларни систем, пробавни систем и метаболизам, као и за нервни систем - казали су у Фонду здравственог осигурања РС.

Додали су да је финансирање и увођење нових лијекова на њихову листу континуирана пракса с циљем побољшања доступности терапија, али и ефикаснијег лијечења.

- Тако су и почетком ове године на листу лијекова који се издају на рецепт уврштене нове терапије, што само потврђује наше опредјељење да када год буду створене финансијске могућности, анализирајући потребе осигураника и савремене медицине, уврштавамо нове терапије да би осигураници што мање новца издвајали за лијекове - рекли су у Фонду.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине РС Драшко Купрешак истакао је за “Глас Српске” да буџет за лијекове нажалост не може покрити све потребе грађана, јер се појављују нова обољења, а у обзир треба узети и старост популације, која има веће потребе за лијечењем.

- Здравство и здравље се не може математички анализирати па чак ни трошкови. Сваки пацијент је случај за себе. С друге стране имамо и новију листу лијекова који су далеко квалитетнији и бољи, али и скупљи. Према томе, посљедица мањег броја издатих рецепата је то што имамо доста добру листу у односу на регион - казао је Купрешак.

Према ријечима националног координатора за превенцију кардиоваскуларних болести Душка Вулића лијекови који се појављују у посљедњих десет година много су допринијели квалитету живота пацијената.

- Новији лијекови, примјера ради, много боље регулишу крвни притисак, који је кључни фактор ризика. Након што су се појавиле комбиноване терапије лијечења крвног притиска у свијету, врло брзо су дошле и код нас. Исти случај је и са лијековима за повишену масноћу у крви, који су приступачнији и за наше пацијенте - казао је Вулић.

Додао је да се раније, када није било ових комбинација, прописивало више лијекове да би био постигнут ефекат, док је сада довољан један медикамент.

- Сада се појављују нови лијекови у вези са третманом болесника са ослабљеним срцем, а то је група медикамената која се користи код особа са дијабетесом. За те лијекове је доказано да значајно побољшавају преживљавање код те групе болесника - рекао је Вулић.

Он је истакао да је све то допринијело да у Српској дође до смањења умирања од кардиоваскуларних болести са 57 одсто, колико је било послије рата, на 42 одсто.

Листа

Из Фонда здравственог осигурања РС подсјећају да је на њихову листу у јулу уврштено шест нових врста терапија.

Такође на приједлог Савеза за ријетке болести РС сва храна за посебне медицинске намјене коју Фонд финансира и која је до сада на рецепт прописивана за одређене дијагнозе ријетких болести, од 1. јула је доступна свим обољелим који су регистровани у Центру за ријетке болести УКЦ-а РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана