Сајић успјешан за АМУС у спору о интелектуалном власништву

Закупљен простор
Сајић успјешан за АМУС у спору о интелектуалном власништву

БАЊАЛУКА - Адвокатска канцеларија Сајић успјешно је заступала Удружење композитора-музичких стваралаца Босне и Херцеговине (АМУС) пред Врховним судом Републике Српске у спору везаном за неовлашћено коришћење музичких дјела заштићених ауторским правима.

АМУС је колективна организација за заштиту права аутора музичких дјела. Суд је, према ријечима Сајића, морао да утврди да ли су неовлашћеним јавним коришћењем музичких дјела заштићених ауторским правима у тржним центрима, пословно-продајним и угоститељским објектима оптуженог нарушена права музичких стваралаца.

-Врховни суд је у својој одлуци утврдио да се ради о обавезном колективном остваривању ауторских права и да АМУС има не само право, већ и обавезу да наплати накнаду у име аутора ове врсте ауторског дјела - обавијестила је фирма.

Осим тога, суд је утврдио да АМУС остварује права и за домаће и за стране ауторе музичких ауторских дјела.

Према наводима фирме, одлука Врховног суда од 17. новембра 2022. онемогућава привредним субјектима да користе музичка дјела заштићена ауторским правима без накнада.

-У супротном би била доведена у питање економска основа ауторске професије, што би у коначници изазвало негативне ефекте на континуитет друштвеног стваралаштва - додао је Сајић.

Управо из наведеног разлога, суд је пружио правну заштиту у предмету у којем је недвосмислено утврђено неовлашћено коришћење ауторских музичких дјела, без претходно закљученог уговора са колективном организацијом.

Сајић тим укључује вишег стручног сарадника Игора Летицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана