Сајам “Интерагро” промовише партнерску сарадњу

Срна
Сајам “Интерагро” промовише партнерску сарадњу

БИЈЕЉИНА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Бијељини да је Пољопривредни сајам “Интерагро” један од добрих начина да се промовишу нека врста заједништва, понуда и пословне аспирације и да се на лицу мјеста разговара са онима који су потенцијални партнери.

Цвијановићева је истакла да носи одличне утиске са Сајма јер учествују 243 излагача из 10 земаља, што је већи број него раније, и представља међународну верификацију.

“Ово је пожељно мјесто гдје треба доћи и изложити своје производе, али, исто тако, мјесто гдје можете да успоставите нове контакте и обновите неке старе пословне везе”, рекла је Цвијановићева за НТВ “Арена”.

Она је изразила задовољство и чињеницом да сајам окупља људе из различитих институција Републике Српске и Србије.

“На тај начин показујемо своју опредијељеност да заједно радимо, а можда је Семберија, због близине, мјесто гдје се највише спајају те наше активности.
Поносна сам и због тога што смо ове године довели Сјеверну Македонију да буде партнер у организацији овог великог догађаја”, рекла је Цвијановићева и подсјетила да је идеја о томе потекла у фебруару, приликом њене посјете Сјеверној Македонији.

Она каже да је задовољна што су на Сајам из Сјеверне Македоније дошли министар пољопривреде Љупчо Николовски, представници Привредне коморе, пословни партнери и 15 излагача, као и већ традиционално предсједник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић и министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, као и представници привредних комора Републике Српске, Србије и Војводине.

“Мислим да је ово један од добрих начина да промовишемо, прво неку врсту заједништва, али, исто тако, да промовишемо шта је то наша понуда и наше пословне аспирације и коначно, да ту на лицу мјеста разговарамо са онима који су потенцијални партнери и мислим да је ово мјесто препознато као такво”, оцијенила је Цвијановићева.

Истичући да постоји традиција у организовању Пољоприврдног сајма у Бијељини, Цвијановићева је навела да растући интерес људи из других земаља за овај догађај показује да је то пун погодак.

“Желим успјех Бијељини, Семберији и нашој Репубици Српској да на овај начин наставимо и даље да промовишемо себе”, поручила је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске истакла је да је Сајам био мјесто гдје се разговарало и о иницијативи “Отворени Балкан”, наводећи да је министар из Сјеверне Македоније рекао да већ виде корист и благодети од тога што су у том заједничком аранжману.

“Ја се надам да ћемо изаћи из политичких препрека које су се испријечиле у политичком Сарајеву и да ћемо моћи бити дио тог сјајног пројекта”, каже Цвијановићева.

Она је оцијенила да су системске мјере у пољопривреди Српске функционалне и да су дале резултате.

“Аграр је један од наших приоритета, најаве из Владе су да ће средстава за подршку пољопривреди поново расти сљедеће године, а и најновији програм који промовишемо заједно са Владом Мађарске је нешто што треба у овој првој фази првенствено да помогне пољопривредним произвођачима у набавци машина и опреме, уз отпис 70 одсто њихове вриједности”, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, подршка пољопривредницима траје у континуитету и биће повећавана, јер републичке институције иду у корак са оним што су потребе друштва.

“Расте свијест о томе да морамо да се устабилимо као произвођачи хране у ова нестабилна времена. Све што се дешава глобално на тржишту, сви ови поремећаји нас упућују да имамо приоритет - храна и енергија”, изјавила је Цвијановићева.

Она је истакла да су Влада и републичке институције усмјерене у будућим плановима управо на те двије области, а да је подлога за све да Република Српска развија инфраструктуру, прави путеве и ауто-путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана