Сахрањена најстарија Херцеговка

ГС
Сахрањена најстарија Херцеговка

БЕРКОВИЋИ - У селу Шћепан Крст, општина Берковићи, данас је сахрањена најстарија Херцеговка, бака Спаса Ђурица која је јуче умрла у 107. години живота.

Бака Спаса, која је у фебруару ове године напунила 106 година, рођена је у породици Вукосав у сусједном селу Дабрица и, према ријечима њених најмилијих, иако је радила све тешке сеоске послове, преживљавала како је знала и умјела ратове и устанке, била је здрава жена.

"Бака је често причала о томе да је само у Другом свјетском рату њена породица Вукосав имала страшну трагедију да из тога племена усташе 1941. године убију 42 њена саплеменика, али је укупно са Вукосавима тада побијено 85 српских цивила само из Дабрице, док је страданбја било и у Шћепан Крсту, што је она носила у сјећању као једну своју тешку трауму", испричао нам је пријатељ породице Ђурица, Билећанин Томо Медан који је касније, о своме трошку, овим страдалницима подигао спомен крст у селу Шћепан Крст.

Бака Спаса није, међутим, најстарија Херцеговка која се памти, нарочито не у Берковићима, гдје стогодишњаци нису ријеткост, јер је прошле године преминуо старина Милан Миливојевић у 104. години, из села Долови, али се још памти Сава Бјелица из берковићког села Мече, који је такође умро са 106 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана