Сахрањена Милица Марковић

Srna
Foto: Agencije

БИЈЕЉИНА - На градском гробљу у Пучилама у Бијељини данас је у присуству породице, бројних пријатеља, колега, сарадника, и грађана сахрањена Милица Марковић /56/, директор Агенције за унапређење страних инвестиција /ФИПА/ БиХ и вишедеценијски члан СНСД-а.

На опијелу, које је служило свештенство Српске православне цркве, од Марковићеве се опростио велики број пријатеља, међу којима је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, страначке колеге, представници градске власти и бројних јавних републичких и градских институција.

У име породице од Марковићеве се данас након комеморативног скупа опроштајним говором опростио пријатељ Васко Тодић који је рекао да је Милица дјелујући као посланик у Народној скупштини Републике Српске и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а потом и у Савјету Европе превазишла оквире политикантства и локалне политике.

"Носећи са собом свој крст, припадност свом народу и непоколебљиво борећи се за интересе народа ком припада - српском народу, Милица је корачала снажно и храбро, борећи се за свој народ", рекао је Тодић.

Он је навео да је Милица учила да се сви људи рађају једнаки, али да лични успјех зависи само од личних видика.

"На њену иницијативу у Бијељини су обновљени `Србадија`, `Просвјета`, Коло српских сестара, те Удружење српско-француског пријатељства, иако се тога нико није сјећао. Мимоишле су је све награде и одликовања, али њој то никада није сметало јер за награде никада ништа није ни радила", поручио је Тодић опраштајући се у име породице и пријатеља од Марковићеве.

Он је додао да су Јован и Стефан највеће благо које је она оставила, те прочитао писмо које је су ова два момка написала након што су чули за најтужнију вијест.

"Када смо брат и ја говорили да би требало да одемо одавде, она нам је говорила да је само Бијељина наш град и само Република Српска наша земља и ако ми одемо да изграђујемо неке друге државе, коме ћемо да оставимо да изграђује нашу Српску?", наведено је у писму сина и сестрића.

Милица Марковић преминула је у петак, 6. октобра у Београду након дуге и тешке болести.

Рођена је 2. новембра 1967. у Бијељини, гдје је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду на Одсјеку за романске језике.

Била је посланик у Народној скупштини Републике Српске и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а потом и посланик у Савјету Европе од 2006. године до 2018. године.

За директора ФИПА именована је 2020. године. Била је члан СНСД-а од 2001. године.

Милица Марковић имала је веома богату каријеру, али је, прије свега, била пожртвована мајка, пријатељ, колега и сарадник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана