Сахрањен Славиша Сабљић

Срна
Сахрањен Славиша Сабљић

БАЊАЛУКА - На бањалучком Новом гробљу - Побрђе данас је сахрањен дугогодишњи новинар и уредник Радио-телевизије Републике Српске Славиша Сабљић.

У Банском двору претходно је одржана комеморација, којој је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Новинар РТРС-а Бранимир Ђуричић истакао је да су се у великом новинарском опусу Славише Сабљића међу најважнијим налазиле приче о људима и крајевима у којима се он са љубављу односио према човјеку.

Ђуричић је рекао да је новинарску величину Сабљића красила и топлина његовог односа према колегама и да је многим младима био узор.

Спикер РТРС-а Драшко Ратковић говорио је о животном путу и богатом раду Славише Сабљића.

Славиша Сабљић рођен је 12. септембра 1946. године у Дрвару, а преминуо је у понедјељак, 1. новембра, у 75. години.

Сабљић је 26. марта ове године обиљежио 45 година рада током којих је објавио 22.000 прича - вијести, информација, репортажа, коментара. Снимио је више од 2.500 прича за РТРС. Био је аутор серијала "Капи завичаја".

Први Сабљићев новинарски текст објављен је 26. марта 1976. године у Дневнику Радио станице "Братство-јединство" у Дрвару, а његов новинарски пут текао је преко Ројтерса, "Политике", ексклузивних прича Радија Велике Кладуше...

Био је ратни репортер, односно шеф Прес-центра Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске, па директор РТРС-а, уредник Информативног програма "Бел телевизије", након чега се вратио на РТРС.

Приче из серијала "Капи завичаја" Сабљић је сабрао у књигу објављену прошле године.

Добитник је бројних признања, између осталог, и признања "Златно перо" за изузетна новинарска достигнућа и допринос укупном развоју и унапређењу новинарства, које му је додијелило Удружење новинара Војводине.

Сабљић је 2016. године одликован Орденом Његоша трећег реда, а одликовао га је тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана