Сахрањен пуковник Рашуо

Srna
Foto: Agencije

БАЊАЛУКА- Пуковник Војске Републике Српске Никола Рашуо сахрањен је данас уз војне почасти на бањалучком гробљу Врбања.

​​​​Пензионисани генерал Војске Републике Српске Драгомир Кесеровић истакао је да је тешко набројати све борбе и мјеста гдје је Рашуо са Корпусном /полицијом/ стизао и задатке извршавао.

"Западна Славонија, Купрес, Србобран, Јајце, Кључ, Коридор, Дервента, Модрича, Оџак, Брод, Градачац, Орашје, Брчко, Озрен, Возућа, Добој, Канатова коса, Жепачка долина, Бихаћ, Бужим, Голија, плато Мањаче, Сасина, мали је дио низа бриљантних побједа у којима је са војном полицијом учествовао", навео је Кесеровић.

Кесеровић је истакао да у аналима остаје упамћено да је у бриљантној акцији јуна 1991. поручник Рашуо са својом четом војне полиције заузео центар Територијалне одбране /ТО/ Словеније у Пекрама код Љубљане, снаге ТО разоружао, а команданта тог центра привео на разговор.

Према његовим ријечима, тешко је говорити о тој људској, моралној, војничкој велични, који је, избијањем грађанског рата на просторима бивше Југославије, тада као поручник, високо свјестан опасности по српски народ, прво у Словенији, а затим и у Хрватској и БиХ, без двоумљења и оклијевања стао у строј бранилаца и заштитника свог народа.

Рашуо је преминуо у 61. години 21. августа у Београду на Војномедицинској академији /ВМА/ од посљедица болести.

Рођен је 27. јула 1962. године у Книну, гдје је завршио основну школу, матурирао је 1981. године у средњој Машинској школи у Београду, гдје је 1986. године дипломирао на Војној академији копнене војске.

Генералштабну академију завршио је у Београду 1997. године.

Обављао је дужности замјеника и команданта Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса у Одбрамбено-отаџбинском рату, био је начелник ресора војне полиције у Генералштабу Војске Републике Српске и командант 112. моторизоване бригаде.

Три пута је одликован - Карађорђевом звијездом другог реда, Орденом Милоша Обилића и Медаљом за војне заслуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана