Сахрањен новинар Недељко Санчанин

Срна
Сахрањен новинар Недељко Санчанин

ПРНЈАВОР - На новом градском гробљу у Прњавору данас је сахрањен новинар и књижевник Недељко Санчанин.

Сахрани је претходила комеморација у Центру за културу којој су осим чланова породице прусуствовали пријатељи, познаници и сарадници Недељка Санчанина, као и представници општинске власти.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш истакао је да Санчанин није био само обичан новинар већ водиља генерацијама новинара са којима је сарађивао током шест деценија рада.

“Када нас напусти добар човјек и одличан новинар то је увијек ненадокандив губитак за новинарску заједницу, али и за цијело друштво. Био је професионална величина, човјек који је својим радом и књижевном заоставштином завриједио трајно памћење и сјећање”, рекао је Томаш.

Он је нагласио да је Санчанин живио новинарство, волио свој Прњавор и служио му до последњег тренутка.

“Све што је створио у области новинарства, књижевности и културне ђелатности посветио је својој општини. Цијели се живот несебично ангажовао за своју локалну заједницу, увијек је био спреман да помогне и посавјетује, неизмјерно смо му захвални за све што је учинио за наш и његов Прњавор”, поручио је Томаш.

Директор Радио Прњавора Драган Малић подсјетио је да је Санчанин прије 38 година основао тај радио, као први електронски медиј на подручју ове општине, као и да је увијек ишао испред свог времена, обучавао и водио генерације новинара и водитеља који сада раде у разним медијским кућама у Српској, БиХ и региону.

“Увијек је својим примјером показивао како треба одговорно радити”, навео је Малић.

Умјетнички руководилац Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Бранкица Радоњић рекла је да је Санчанин био хроничар који је пером и фотографијом овјековјечио људе и једно вријеме.

“Да није било њега многе приче не би биле испричане, а многе судбине остале би непознате. Кроз свој дугогодишњи рад промовисао је локалну заједницу на најбољи могући начин”, истакла је Радоњићева.

Бројни суграђани уписали су се и у књигу жалости и тако се опростили од доајена прњаворског новинарства.

Недељко Санчанин преминуо је јуче у 86. години, након краће и тешке болести.
Рођен је 1936. године у Грабик Илови, а животни и радни вијек провео је у Прњавору. Добитник је бројних награда и признања за новинарски и књижевни рад.

Скупштина општине Прњавор 2019. године додијелила му је Повељу заслужног грађанина са златним грбом, за животно ђело у интелектуалном, друштвеном, новинарском и књижевном раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана