Сачекати повољније временске услове за прољећну сјетву

Срна
Сачекати повољније временске услове за прољећну сјетву

НОВИ ГРАД- Временске прилике отежавају припрему за прољећну сјетву и пољопривредници не треба да журе већ да сачекају повољне услове, изјавио је стручни сарадник за ратарство у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Душко Комненовић.

Комненовић је рекао Срни да земљишни услови не дозвољавају да почне прољећна сјетва најзастпљеније културе - кукуруза мада су оптимални рокови средином овог мјесеца.

"Парцеле су углавном натопљене што онемогућава квалитетну припрему земљишта. Земљиште је хладно, температура у сјетвеном слоју је око 10 степени што није довољно за квалитетно клијање и ницање", објаснио је Комненовић.

Он је препоручо пољопривредним произвођачима да не журе и не убацују сјеме у земљиште прије оптималних услова.

"Временске прогнозе за наредне дане предвиђају падавине што ће додатно расхладити земљиште. Стабилизација временских прилика очекује се од 24. априла", рекао је Комненовић.

Он савјетује произвођачима да се консултују са стручњацима у вези са избором ФАО групе хибрида кукуруза и да одабир прилагоде времену сјетве.

Комненовић каже да је у приједорској регији планирано да 15.000 хектара буде засијано кукурузом и око 700 хектара сојом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана