Саборном храму у Тузли биће одобрено 100.000 КМ

СРНА
Саборном храму у Тузли биће одобрено 100.000 КМ

САРАЈЕВО - Федерална влада издвојиће 100.000 КМ за обиљежавање јубилеја - 140 година постојања Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Тузли, саопштено је из Владе Федерације БиХ /ФБиХ/.

На данашњој сједници Влада је прихватила информацију о молби Српске православне црквене општине тузланске - Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Тузли, за финансијску помоћ за обиљежавање јубилеја - 140. године постојања овог храма, те наложила да се иницијативом за издвајање средстава текуће буџетске резерве.

Генерални секретаријат Владе ФБиХ задужен је да захтјев за издвајање средстава из текуће резерве Владе ФБиХ за 2022. годину у износу од 100.000 КМ, достави Федералном министарству финансија, које ће за наредну сједницу припремити приједлог одлуке о одобравању издвајања ових средстава.

У молби Српске православне цркве је наведено да обиљежавање јубилеја доприноси афирмацији и валоризацији културног потенцијала, традиције и културне посебности, као и подизању нивоа урбане културе и очувања српске културне баштине у Тузли.

Комисија за очување националних споменика је 2007. године Саборни храм Успења Пресвете Богородице с покретним насљеђем у Тузли прогласила националним спомеником БиХ. Федерално министарство екологије и туризма упознало је Владу ФБиХ о информацији о раду правног тима и нацрту стратегије заштите правног интереса БиХ везано за питања одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе у Хрватској.

Влада је дала сагласност Савјету министара да усвоји Стратегију, а Федерално министарство екологије и туризма задужила да настави извјештавати о даљим активностима у вези са овим одлагалиштем. Данашњи закључци Владе ФБиХ биће прослијеђени Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Федерално министарство финансија информисало је Владу ФБиХ о зајму Међународне банке за обнову и развој /ИБРД/ за финансирање пројекта "Унапређење здравствене заштите у ФБиХ" у износу од 19.240.000 евра. Средства зајма се одобравају ФБиХ с роком отплате од 32 године, те седмогодишњим грејс периодом. Влада је данас утврдила и Приједлог одлуке о овом кредитном задужењу и упутила га на коначно усвајање Парламенту ФБиХ

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана