Са новом годином дошла и нова поскупљења

Г.С.
Са новом годином дошла и нова поскупљења

Бањалучанка Гордана Лолић каже да је остала шокирана цијенама након куповине у маркету, јер у набавку није ишла од Нове године.

Чини јој се да се у Бањалуци већ остварују најаве да би након повећања најниже плате ту разлику опет могли да плате грађани.

"Кад су прије све поскупили, стварно је превише. Па нема те плате с којом човјек данас може на крај изаћи са свим поскупљењима. Шокирана сам", разочарано констатује Гордана за БЛ портал док излази из једног од маркета.

На њене ријечи се надовезује пензионер из Аустрије који је дошао да мало одмори у својој Бањалуци. Не би у јавност са својим именом, јер је некад, како каже, био директор јавне установе у свом граду."Опет не могу да ћутим, па вама су овдје аустријске цијене. То нема логике када упоредимо плате у Бечу и овдје", каже он.

Од воћа и поврћа само је тренутно, како истичу купци, повољан лимун, а највише и даље неугодно изнанађује цијена кромпира. За још десетак фенинга поскупила је и флаширана вода. Задовољни су најчешће што се уље, за разлику од ранијег периода, држи испод три марке. Зато је пола килограма кафе у маркетима све теже пронаћи испод девет марака, а јаја нема без 40 фенинга по комаду.

Са повећањем минималне цијене рада сасвим је нормалан и нови талас поскупљења, сматра предсједник Удружења послодаваца Саша Тривић. Не крије да најаве о поскупљењима само пристижу, иако је тек прошла половина мјесеца откако је Влада донијела одлуку о најнижој плати.

„Поскупљења са повећањем минималца су већ почела, па ево вртићи су најавили. Знам да ће и пекаре поскупити, али и трговци ће морати кроз марже. Највише ће поскупити услуге. Јутрос сам платио шишање 15 марака, а неки дан је коштало десет КМ. Плата не пада с неба тако да све што је на домаћем тржишту и поскупиће. Ко је мислио да ће плата повећати се, а не и цијене – тај не зна онда ништа о економији", поручује Тривић.

Напомиње да поскупљења неће добро доћи ни запосленима у јавном сектору, јер њима плате неће бити повећане.

„Минималац је и подигнут да би се исплатиле плате јавном сектору, јер за њих власт није имала пара. На неки начин да би се закрпило у државном сектору „пукло је по приватном". У сваком случају радници код приватника ће с платом боље проћи", закључује Тривић.Пошто је и власник ланца пекара „Мања" не крије да грађани могу очекивати ускоро скупљи хљеб и остала пецива за три до пет одсто.

Муриса Марић из приједорског удружења "Дон" истиче да су и прије повећења минималца грађани били на удару тихог поскупљења.

„То су она фенинг, два, нешто свакодневно. Свакако већина трговаца ради за минималац па се и очекује већи талас поскупљења. Сад већ имамо бројне најаве за поскупљења комуналних предузећа, а вјерујемо да ће тим стопама и остали", сматра Марићева уз констатацију да ће опет најгоре проћи пензионери.

Предсједник Покрета потрошача Остоја Кременовић наглашава за БЛ портал да у том удружењу подржавају сваки раст плата, али и да знају да то значи скок цијена. Међутим, ако би се поштовао закон скупље не би увијек значило и пакао у новчанику просјечног грађанина.

„Треба се радити по закону о формирању цијена, тачније утврдити која роба је основна за живот грађана и ограничити цијене. Никако то сводити  само на договор са власницима трговинских ланаца. Дио одговрности морају преузети сви нивои власти, па смањити или искључити ПДВ на основне животне намирнице. Свакако добро је што плате расту, али видите и да само потрошачка корпа износи скоро 3.000 марака па бар мало да се помогне грађанима", предлаже Кременовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана