Са дипломом инжењера сигуран посао

Анита Јанковић Речевић
Са дипломом инжењера сигуран посао

БАЊАЛУКА - Рударски факултет из Приједора планира да од наредне академске године покрене нови студијски програм инжењерство заштите животне средине, први такве врсте у Српској, а упућени увјеравају да ће кадар са том дипломом имати бројне прилике за посао јер је на домаћем тржишту много фирми којима су потребни ови стручњаци.

Декан Рударског факултета у Приједору Свјетлана Средић каже за “Глас” да идеја за покретање новог студијског програма постоји већ дуго, те да су коначно дошли пред завршну фазу.

Она је прецизирала да је елаборат оправданости за оснивање програма добио зелено свјетло Сената Универзитета у Бањалуци и ресорног министарства, те да је тренутно на разматрању у Агенцији за акредитацију високошколских установа РС.

- С обзиром на кораке које смо прошли, очекујемо да ће и Агенција одобрити оснивање те да ћемо све преостале процедуре које претходе самом оснивању студијског програма завршити најкасније до маја како би већ у јуну, јулу, када се расписује конкурс за упис студената, свршеним средњошколцима понудили нови образовни смјер - рекла је Средићева.

Она је истакла да је на овом студијском програму предвиђено студирање у трајању од четири године, са 240 ECTS бодова, а план је да у прву годину упишу 25 бруцоша.

- Прије израде елабората анализирали смо тржиште рада и дошли до сазнања да су у Српској могућности запослења за инжењере заштите животне средине различите. То је кадар који стиче знања из области природних и инжењерских наука, будући стручњаци који могу радити у било ком производном предузећу, рудницима, фирмама које се баве рударским и геолошким пословима, а којих има више од 100 у Српској - казала је Средићева и додала да инжењери са овим звањем посао могу пронаћи и у различитим пројектантским кућама, предузећима из области заштите животне средине, министарствима и слично.

За оснивање овог студијског програма Средићева каже да су добили писмо подршке од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Српске, те више приватних и државних предузећа.

- То би био први студијски програм тог типа у Српској. Сличан програм има на Природно-математичком факултету у Бањалуци, с тим да је више базиран на природне науке, а овај нови тежи инжењерству. Већ имамо обезбијеђен наставни кадар, предавачи су махом са бањалучког Универзитета, а имаћемо и четири гостујућа професора из Београда - прецизирала је Средићева.

Професор рударства на овој високошколској установи и доскорашњи декан приједорског Рударског факултета Владимир Малбашић истиче да студијски прогарам овог тима имају универзитети у Новом Саду и Београду.

- Надам се да ћемо се и ми укључити на тржиште у овој области. Имамо око 170 фирми из рударства и геологије, 53 комунална предузећа, затим више од 150 предузећа која се баве управљањем отпадом и опасним отпадом, и у свим тим фирмама треба да буде запослен референт заштите животне средине. Привредне капацитете имамо - рекао је Малбашић.

Више студената

Светлана Средић каже да је Рударски факултет у Приједору у овој академској години уписао 17 студената, што је релативно мали број, те да се нада да ће нови студијски програм допринијети већем броју уписаних бруцоша у овој високошколској установи.

- Ми и не идемо са захтјевима, сви наши студенти које ишколујемо у више од 90 одсто случајева имају запослење и то у струци. Нови инжењерски смјер инфилтриран је мало шире те се надамо да ће занимање младих бити веће - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана