Руско-српски храм биће симбол Бањалуке

Срна
Руско-српски храм биће симбол Бањалуке

БАЊАЛУКА - Свештенство Епархије бањалучке Српске православне цркве и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетили су данас у Бањалуци руско-српски храм у изградњи.

 

Додик је напоменуо да је идеја о изградњи српско-руског храма стара више од 100 година и да ће овај храм бити симбол Бањалуке и Републике Српске.

- Ово је дочекало нашу генерацију и зато сам поносан. Радови су захтјевни и сигурно је да ће након изградње Бањалука изгледати љепше - рекао је Додик новинарима у Бањалуци након што је са министром финансија Републике Српске Зором Видовић и свештеницима Епархије бањалучке посјетио српско-руски храм у изградњи.

Он каже да институције Српске помажу изградњу храма и подсјећа да је до сада уложено 20 милиона КМ.

-Драго ми је што све иде планираном динамиком и да би наредне године могла бити служена прва литургија. Ово је реплика манастира из Москве и све треба да резултује импозантним изгледом - истакао је Додик.

Протојереј Драган Максимовић каже да је пројекат изградње храма започет уз свесрдну помоћ Владе Републике Српске и Додика.

-Планираном динамиком градимо храм, иако је пројекат комплексан јер је ријеч о руском архитектонском стилу - рекао је Максимовић.
Он каже да и народ помаже у изградњи храма што је веома значајно.

-Вјерујем да ће спољашњи радови бити завршени наредне године, а након тога ће се приступити унутрашњем уређењу - рекао је Максимовић..

Прије посјете руско-српском храму Додик је разговарао са Његовим преосвештенством владиком бањалучким Јефремом у Владичанском двору.

Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањалуци гради се у част породице Романов, а као прототип будућег храма изабран је некадашњи Храм Чуда Архангела Михаила, саграђен 1358. године, који се налазио у Кремљу и који је порушен након Октобарске револуције.

Темељи храма освештани су 17. септембра 2018. године.

Додик је истакао да институције Републике Српске помажу Српској православној цркви (СПЦ) и осталим вјерским заједницама и да ће одлична сарадња бити настављена.

-Институције Републике Српске са Епархијом бањалучком граде неколико капиталних објеката СПЦ. Међу њима су, руско-српски храм, Милошевац - манастир код Приједора, а почећемо изградњу манастирског комплекса Карановац код Градишке - рекао је новинарима Додик након састанка са Његовим преосвештенством еписком бањалучким Јефремом.

Он је истакао да ће добра сарадња институција Српске са СПЦ бити настављена.

-Владика Јефрем ме информисао о Сабору СПЦ и одлукама које су усвојене. СПЦ није незаинтересована за догађаје, не само овдје, него и на глобалном нивоу - додао је Додик.

Он је оцијенио да институције Српске и вјерске заједнице морају заједнички радити на очувању мира и стабилнбости као кључних елемената.

-Морамо се припремити за још теже услове усљед глобалних поремећаја на економском плану. Повећање камата на европском финансијском тржишту сигурно ће утицати и на нас. Када су на Лондонској берзи откупљене обвезнице Српске по камати од 4,3 одсто говорено је да је висока, а сад су камате минимално осам одсто - каже Додик.

Он је нагласио да је са владиком Јефремом разговарао пред пут у Санкт Петербург, гдје ће се састати са значајним људима.

-Са њима ћу разговарати о изградњи српско-руског храма и осталим значајним питањима. Важно је што смо у Српској повећали плате и пензије, а вјерујем да ће политике које су усвојене у Српској бити стимулативне и за реални сектор. Дошли смо у позицију да платимо рад, а не дипломе како радиници не би одлазили - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана