Руски пустолови на путу око свијета стигли у Дервенту и приредили незаборавно рођенданско изненађење

ГС
Руски пустолови на путу око свијета стигли у Дервенту и приредили незаборавно рођенданско изненађење

Дервенту су протекле седмице посјетили необични гости. Наиме, десетак руксих авантуриста на свом путу око свијета накратко је застало у Дервенти, а својом посјетом испунили су велику рођенданску жељу и донијели неописиву радост осмогодишњој Емилији Божић.

Експедиција предвођена Алексејем Камерзановим, познатим руским пустоловом, прије осам година започела је пут око свијета, а у наш град су стигли на позив свештеника Жељка Божића, једног од вјерних пратилаца ове популарне екипе која долази из далеког Новосибирска.

Иако је путовање требало да траје двоструко краће, на овом несвакидашњем изазову, Русе је пратило избијање ратова, елементарне непогоде, епидемија короне, једно заробљеништво у Чаду и многе друге перипетије, па ово путешествије, иако при крају ове етапе, још увијек траје. Наиме, тренутно путују кући, а онда их очекују нове авантуре по Арабији и Јужној Америци.

– На пут око свијета су кренули из хобија, а након што пређу дио замишљеног пута, оставе аутомобиле и врате се кућама и пословима, па наставе након неколико мјесеци. Неки чланови експедиције обилазе све етапе, а неки само дио пута због обавеза, прича свештеник Божић.

Ови пустолови су, након неколико експедиција по Русији, кренули у највећи изазов – обилазак свијета. Из Русије су кренули ка Монголији и Кини, одакле их је пут одвео у Индокину умјесто земљотресом погођеног Непала. Услиједила је посјета Индији, Пакистану, Арабијском полуострву и обилазак Африке.

– У Чаду су чак упали у заробљеништво јер је неки од моћника бацио око на њихова возила и опрему, која је вриједна и посебно припремљена за изазове које сусрећу на путу. У овој неугодној ситуацији они су одведени у притвор, али захваљујући доброј припремљености чак и за овакве ситуације, успјели су се јавити руској и француској амбасади скривеним мини-телефоном, тако да се све, на срећу, завршило враћањем возила и опреме, препричава Божић једну од опаснијих ситуација у којој су се ови авантуристи нашли.

Ипак, њихова посјета Дервенти је највише обрадовла његову кћеркицу Емилију и њену пријатељицу Милицу, које су такође вјерни пратиоци ових пустолова. Када је видио да су објавили маршуту кроз Европу, тачније од Италије у коју су стигли трајектом, преко читавог Балкана, све до Турске, Жељко није ни часа часио.

– Написао сам им мејл у коме сам се представио и рекао да њихов рад дуго пратим, те да их моја кћерка Емилија пуно воли да гледа и да често пита да ли ће некад доћи и код нас, па би јој њихова посјета била идеалан поклон за рођендан. Мејл их је заинтересовао јер је стигао из БиХ, а био је написан на одличном руском, с обзиром да самга научио студирајући у Украјини. На Алексеја је то оставио снажан утисак и одлучили су да дођу, прича Божић, преноси derventacafe.com.

Пут од Загреба до Београда била је идеална прилика, а након савладаних перипетија око преласка границе, коначно су стигли.

– Био је то прелијепо изненађење за пресрећну слављеницу, а мени је било драго јер смо успјели да лијепо презентујемо нашу Дервенту и људима из азијског дијела Русије које, за разлику од европског дијела, слабије познајемо. Захвалили су се на лијепом дочеку, рекавши да су тако нешто доживјели једино у Судану. Упознао сам их са специфичностима БиХ, а они су нам испричали како се организују једна оваква путовања. Обогатили смо искуства једни другима, истиче свештеник Божић, додајући да је госте посебно обрадовало што су након осам година дугог пута коначно видјели ћириличне натписе.

Као добар домаћин, Жељко је госте даривао домаћим производима манастира Бишња и домаћина детловачког краја који ће тако стићи и у далеки Новосибирск.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана