Руски новинари у посјети "Гласу": Осјећамо се као код куће

В. З.
Руски новинари у посјети "Гласу"
Foto: Велибор Трипић | Руски новинари у посјети "Гласу"

БАЊАЛУКА - Делегација руских новинара, коју је предводио предсједник Савеза новинара Русије Владимир Генадиевич Соловјов, посјетила је данас редакцију „Гласа Српске“.

Главна и одговорна уредница „Гласа“ Борјана Радмановић Петровић и њен замјеник Жарко Марковић упознали су руске колеге са начином рада, изазовима пред којим се налази новинарска заједница у Српској и БиХ, али и настојањима нашег листа, који ове године слави 80 рођендан, да настави са објективним и правовременим информисањем овдашње јавности о свим актуелним темама.

Соловјов, који је током 90-тих извјештавао о ратним дешавањима на просторима бивше Југославије, и који одлично прича српски језик, истакао је како је скоро десет година провео, што у Србији, што у Републици Српској, те да кад год дође на ове наше просторе осјећа као код куће.

- Током своје професионалне каријере, мислим да сам обишао чак 115 земаља, увијек ме је врло брзо, након пар дана, хватала носталгија и жеља да се вратим у Русији. Али, кад дођем код вас, те носталгије нема. Овдје се стварно осјећам као код своје куће. Мислим да би чак могао и живјети - истакао је Соловјов.

Навео је и како му је драго што је „Глас Српске“ успио задржати објективност у извјештавању, посебно око догађаја у Украјини, јер је за разлику од многих других листова задржао професионалну етику, новинарску, да никада једнострано не извјештава и увијек да прилику да се чује и друга страна.

- Знам да због тога имате великих проблема. Да су изазови с којим се свакодневно сусрећете све већи. Али то је једини начин да наша професија опстане, али и да останемо чистог образа – поручио је Соловјов.

Опширан интервју са Соловјовим, биће објављен у нашем викенд додатку „Плус“. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана