Руске медаље за 12 вишечланих породица, међу добитницима свештеник из Фоче

Срна
Један од добитника признања, протојереј из Фоче Дарко Ђого
Foto: Срна | Један од добитника признања, протојереј из Фоче Дарко Ђого

БЕОГРАД - Медаље "За љубав и вјерност" Фондације социјалних и културних иницијатива Руске Федерације свечано су данас у Београду уручене породицама са више дјеце и брачним паровима из Србије, Републике Српске и Црне Горе, као и представницама руске дијаспоре на овим просторима.

Признања је добило 12 породица са више дјеце и брачни парови који живе у миру и слози, поштујући традиционалне породичне вриједности, међу којима је и свештеник Дарко Ђого из Фоче.

На свечаности у Руском дому признања је добитницима уручио Његова светост патријарх српски Порфирије, заједно са руским амбасадором Александром Боцан Харченком и директором Руског Дома Јевгенијем Барановим.

Патријарх Порфирије је у обраћању истакао значај породице за српски и руски народ, указавши да је породица "црква у малом" и да се тако слиједи ријеч Христова и Јеванђеље, као и Божја воља.

Његова светост је рекао да је, према тим вриједностима, породица израз Божје воље као заједница мужа и жене и њиховог порода, док је црква заједница свих који вјерују у Христа.

- За децу је најважније да се родитељи подржавају, а љубав између родитеља је највећи капитал који могу дати својој деци. Породица подразумева мужа и жену, маму, тату и децу, то је воља Божја, уз дужно поштовање свима. Али, треба се молити и за друге људе који имају друге изборе - рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је пожелио да се у миру дочека рађање Христа и да буде благословена 2024. година.

Руски амбасадор Александар Боцан Харченко подсјетио је да је руски предсједник Владимир Путин 2024. прогласио годином породице, уз наглашавања њеног јачања, како би се ојачао суверенитет и вриједности руског народа.

Он је навео да руски и српски народи имају заједничке вриједности, традиционалне и породичне, те додао да јачање породице јача и државу и значи и јаку Србију, за разлику од залагања, како је рекао, неких људи који на улицама Београда раде нешто што поткопава државу и стабилност државе Србије.

На свечаности је патријарху Порфирију уручено посебно умјетничко дјело - слика Храма Светог Саве, коју је насликао руски мајстор умјетник Анатолиј Ивакин.

Здрава породица- основ свега

Професор на Православном богословском факултету у Фочи протојереј Дарко Ђого, који је са супругоим Јеленом и четворо дјеце у Руском дому у Београду примо руску медаљу “За љубав и вјерност” за породице са више дјеце, рекао је да је здрава породица основа свега.

-То није често понављани клише, него најтачнија истина, јер све почиње и завршава се у породици. Није узалуд да када говоримо о свом или односу између два народа употребљавамо управо те породичне метафоре. Није узалуд да говоримо о својој земљи или свим земљама у којима живимо као о отаџбини, или да нам је отаџбина мајка, није узалуд да говоримо да су Срби и Руси братски народи - нагласио је Ђого.

Он је рекао да онолико колико људи имају искуство здраве породице, толико ће бити у стању да разумију и шире оквире.

-Организација овакве свечаности је за нас знак и симбол да у ова турбулентна времена, када је пред породицом много практичних, идејних и идеолошких изазова, да руски и српски народ препознају да је залог будућности здраво породично језгро - додао је Ђого.

Истакао је да се ни породична срећа, нити љубав не могу платити новцем, али да је неопходно да се стеку елементарни економски и друштвени услови, те ради на томе да идеал здраве породице живи у друштву.

-Ако су хероји овог друштва битанге, мафијаши и људи лаког морала у сваком значењу, онда сто помоћи не може помоћи. Али, ако дођемо до комплетног моралног преображаја српског и руског народа, онда је мислим да и те како имамо свијетлу будућност - истакао је Ђого.

Додао је да су и овакве свечаности обећање да ће другачије народи и државе да се односе према породици.

Ђого има четворо дјеце, најстаријег Евгенија који има 14 година, двије кћерке Николину (12) и Марију (8), и најмлађег Василија који има три и по године. Службује у Храму Светог Саве у Фочи и предаје на Православном богословском факултету.

Међу добитницима медаље је и породица Радовановић из Ораховца на Косову и Метохији, а члану ове породице младој пјевачици традиционалних српских косовских и патриотских пјесама дјевојчици Павлини Радовановић је предата копија ријетке иконе са ликом Исуса Христа.

Икона је поклон министра културе Руске Федерације Олге Љубимове и митрополита симферопољског и кримског Тихона.

Према жељи Павлине, икона је дарована Цркви Успења Пресвете Богородице у њеном родном Ораховцу.
Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије захвалио је руском министарству културе, Руској православној цркви и руском народу за сву љубав коју имају за српски народ и светиње, српску цркву на Косову и Метохији.

Међу добитницима медаље "За љубав и вјерност" су и протојереј Драган Стокин, настојатељ Световазнесењског храма у Суботици, отац десеторо дјеце и Даница Црногорчевић, млада интерпретаторка духовне и етно-музике из Црне Горе, која се ове године по четврти пут остварила у улози мајке.

Црногорчевићева је признање примила заједно са својим супругом, свештеником Српске православне цркве, ђаконом Иваном Црногорчевићем.

Признање је добио и познати српски политиколог Душан Пророковић, који има петоро дјеце, а свечаност су својим присуством увеличали високи представници Српске православне цркве и подворја Руске православне цркве у Београду, као и представници Амбасаде Руске Федерације у Србији.

Догађај је пропраћен пригодним музичким програмом, а за најмлађе госте организована је пројекција најновијег остварења руске кинематографије играног дугометражног филма "По штукином наређењу" Александра Војтинског.
Филм је адаптација истоимене руске бајке и поклон Руског дома београдској публици поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника.

Иницијатива додјеле медаља "За љубав и вјерност" Фондације социјалних и културних иницијатива Руске Федерације, покренута је у Русији уз подршку Руске православне цркве, а залагањем Руског дома пронашла је пут до срца братског српског народа, будући да је поштовање традиционалних породичних вриједности у основи сваког православног српског бића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана