Руска делегација положила цвијеће на Руско гробље

Срна
Руска делегација положила цвијеће на Руско гробље

БИЛЕЋА - Делегација Руске Федерације у којој је градоначелник Ростова Великог Андреј Лос и предсједик Руско-српске фондације за културу и насљеђе из Београда Наталија Шатилина положили су данас цвијеће на спомен-плочу на руском гробљу у Билећи.

Са градоначелником Лосом и Шатилином цвијеће је положио и начелник општине Билећа Веселин Вујовић, а догађају је присусвовао и изасланик министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Глигор Албијанић.

Лос је након полагања цвијећа рекао да Руси немају ближе браће од Срба и захвалио Билећи и свима који поштују и чувају сјећање на Русе који су живјели и страдали на овим просторима.

Градоначелник Ростова Великог истакао је да ће тај руски град учествовати у рестаурацији руског гробља у Билећи.

Шатилина је најавила да је сљедећи корак да се уреди и обнови ово руско гробље у Билећи.

Начелник Билеће Вујовић је подсјетио да су руски кадети прије 100 година због рата у Русији спас нашли у Билећи и изразио задовољство што је овај град тада био у прилици да им помогне.

“А Руси су нама увијек помагали као старији брат и та љубав према Русији је одувијек била велика код Срба”, рекао је Вујовић и захвалио свим Русима који су погинули за слободу српског народа.

Аташе Амбасаде Руске Федерације у БиХ Дмитриј Лукашев изразио је задовољство што се у Билећи на овај начин одаје почаст руским кадетима, што је, како је рекао, за њих од великог значаја и додао да ће се ова руско-српска сарадња наставити.

Пуковник Војске Србије у пензији Видоје Ковачевић, који је присусвовао догађају на руском гробљу у Билећи, изразио је задовољство што се на овакав начин не заборављају људи који су дали допринос за слободу на овим просторима.

“И у тренуцима када смо се опирали НАТО агресији на комплетан српски народ деведесетих година прошлог вијека, ту су били и добровољци, браћа Руси јер су, као и сви, знали да се српски народ бори за праведност и само брани своје и мислим да смо достојанствено осветлили образ српском народу”, рекао је Ковачевић, који је бивши командандант 63. падобранске бригаде Војске Србије и ветаран са Кошара.

Директор кадетске школе “Јевгеније Родионов” из Ростова Великог Александар Фрјазимов такође је захвалио за то што се у Билећи одаје почаст донским кадетима који су током свог боравка овдје допринијели развоју Билеће.

“Ако не будемо поштовали своје претке на овакав начин, изгубићемо нашу будућност”, истакао је Фрјазимов и изразио очекивање да ће сљедећи пут у Билећу доћи и млади руски кадети.

На гробљу су разавијене заставе Донског кадетског корпуса, а догађају су присуствовали и чланови Мото клуба “Ноћни вукови” из Републике Српске и бројних институција из Билеће и Херцеговине.

Руска делегација ће данас положити цвијеће и на спомен-плочу руским војницима на Клобуку код Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана