Руска делегација одала почаст жртвама у Доњој Градини

Aгенције
Руска делегација одала почаст жртвама у Доњој Градини

Козарска Дубица - Висока делегација ваздушно-десантних јединица Руске Федерације боравила је данас у општини Козарска Дубица, гдје је обишла Спомен-подручје Доња Градина и одала почаст жртвама усташког злочина.

Током боравка у Козарској Дубици, делегација из Русије је у пратњи предсједника Удружења српско-руске заједнице "Завет" Саве Цвјетиновића и помоћника министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Душка Милуновића разговарала са начелником те општине Милетом Злојутром и његовим сарадницима.

Цвјетиновић је након састанка новинарима потврдио да је висока делегација ваздушно-десантних јединица Руске Федерације посјетила Републику Српску на позив Удружења "Завет", а да је намјера била да се изрази захвалност војницима руских оружаних снага који су у мировној мисији боравили на простору бивше Југославије, Републике Српске Крајине и Републике Српске од 1993. до 2003. године.

Генерал Николај Стасков, који предводи руску делегацију, изјавио је да намјеравају поново да посјете Републику Српску и додао да их је ова посјета подсјетила на прошло вријеме, позната мјеста и срдачну добродошлицу људи са ових простора.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро изразио је задовољство што је општинско руководство имало прилику да угости делегацију из Русије и да са њима разговара и о економској сарадњи.

"Ово је наставак вишевијековног пријатељства и ми га данас само потврђујемо", рекао је Злојутро.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске из Козарске Дубице Дарко Бањац изјавио је да је данашња посјета делегације из Русије само један од доказа да се та општина отвара и да жели да има што већи број пријатеља у свијету.

"Русе и Србе веже дугогодишње пријатељство које је дубоко укоријењено у историји наших народа. Надам се да се ова сарадња неће зауставити на пријатељском односу, него да ће се проширити и на одређену економску сарадњу између Руске Федерације, Козарске Дубице и наравно Републике Српске, јер Русија може много да помогне Српској, не само у безбједносном, него и у економском погледу", рекао је Бањац.

Делегат у Вијећу народа Републике Српске Перица Бундало изјавио је да делегацији Руске Федерације обиласком Спомен-подручја Доња Градина дала допринос у указивању на значај тог комплекса и потребе за његовим коначним уређењем.

"Надам се да ће Удружење српско-руска заједница жЗаветж проширити дјеловање на још општина у Републици Српској и да ће овакав вид сарадње, невладиног и владиног сектора, имати значајан допринос у развоју локалних заједница и учвршћивању пријатељских и пословних односа", рекао је Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана