Рунић: У Нову годину без буџета и одлуке о привременом финансирању

Срна
Foto: Архива

ДРВАР- Дрвар у 2022. годину улази без буџета и усвојене одлуке о привременом финансирању, што је срамота, изјавила је Срни начелник ове општине Душица Рунић.

Она је рекла да је Нацрт буџета Општинском вијећу достављен у новембру, те да је отказана сједница која је била заказана за 7. децембар јер је предсједник Вијећа био у изолацији, али потпредсједници нису.

"Сада, када су финансијски показатељи изузетно позитивни и када су са аспекта консолидације буџета општине Дрвар и буџетских корисника постигнути изузетни резултати, ми због нечијег играња политиком доводимо у питање функционисање локалне самоуправе", навела је Рунићева.

Она је истакла да разумије покушаје политичких опонената да је опструишу у раду, али да не разумије опструисање усвајања стратешких аката.

"Захваљујући плану и програму консолидације који реализујемо уз финансијску подршку Србије, можемо се похвалити да ову пословну годину општина завршава без кредитних задужења и без дуговања према пореској управи", рекла је Рунићева.

Она је подсјетила да су измирене плате и обавезе закључно са 30. новембром за раднике општине и установе које послују у општини, те Дјечији вртић "Мајка храброст" и Центар за културу и спорт.

Редовно су измириване једнократне помоћи породиљама, социјална давања, исплате стипендија, као и сервисирање комуналних услуга.

"У поређењу са 2020, коју смо завршили са готово 700.000 КМ дефицита, на крају ове године можемо бити оптимистични за будући период јер смо успјели отворити врата разних институција уз чију подршку и заједничко залагање можемо почети реализацију развојих пројеката", навела је Рунићева.

Према њеним ријечима, општина Дрвар је након много година у прилици да добро функционише, али да то неком није циљ.

"Нажалост, политичка ситуација и губљење подршке Општинског вијећа средином године нас је зауставила да у пуном капацитету реализујемо све започете активности, као и реализацију неких капиталних пројеката који би били од стратешког значаја за нашу општину, попут оснивања Центра за социјални рад и почетка изградње старачког дома који би имао дугорочни позитивни ефекат како на буџет општине тако и на цјелокупну локалну заједницу", рекла је Рунићева.

Она је истакла да је политичка ситуација, такође, негативно утицала и на оснаживање локалних јавних предузећа, прије свих, Јавног предузећа "Комуналац" јер је заустављена набавка потребне опреме која је обезбијеђена грантом Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана