Рунић: Спалионица гума би била произвођач смрти

Срна
Foto: ГС

ДРВАР - Отварање спалионице гума у Босанском Грахову нанијело би огромну штету и Дрвару, а становништво страхује да се циглана не претвори у призвођача смрти, канцерогених и других обољења, изјавила је начелник општине Дрвар Душица Рунић.

Рунићева је упитала зашто се у циглани не производи цигла, због чега је приватизована, зашто се не ствара доходак и не запошљава локално становништво већ се настоји отежати већ тежак живот повратника Грахову, као и Дрвару

“Након рата је остала само природа и настојаћемо се изборити да је сачувамо онакву каква јесте, чиста и незагађена и на њој ћемо градити будућност кроз туризам. Нећемо дозволити да будемо депонија отпада, као што су неки већ покушали увозом отпада у јулу 2020. године”, нагласила је Рунићева.

Она је оцијенила да ће, уколико надлежна министарства издају дозволу за погон у којем ће се спаљивати гуме, то изазвати природну катастрофу.

“То ће показати и да раде против интереса грађана и општине, као што су то учинили експресном дозволом за увоз нелегалног отпада 2020. године, док општина Дрвар дозволу за санацију депоније чека готово двије године”, објаснила је Рунићева.

Специјалиста санитарне хемије Милка Видовић рекла је раније да би спалионица гума у Босанском Грахову изазвала велике проблеме јер процес пиролизе ауто-гума има бројне негативне посљедице по здравље, утиче на репродуктивне органе, садржи канцерогене материје.

Милорад Маџарић, директор циглане “Брик” у Босанском Грахову, у којој намјеравају покренути постројење за третирање отпадних гума, рекао је да ће постројење бити покренуто када добију одређене дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана