РУГИПП: Позитивно мишљење ревизије на финансијске извјештаје за прошлу годину

Срна
Foto: архива

БАЊАЛУКА- Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) добила је позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора на финансијске извјештаје за прошлу годину, саопштено је из РУГИПП-а.

У саопштењу се наводи да РУГИПП пету годину заредом добија позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора, што је показатељ преданог рада руководства и свих запослених.

"РУГИПП је од Главне службе ове године добио најбољи извјештај до сада, односно добио је укупно двије препоруке, једну мање у односу на прошлогодишњи извјештај, које ће као и претходних година настојати да потпуно испоштује, те ће наставити да ради у складу са позитивним правним прописима, домаћински и економично, у интересу свих грађана Српске", истиче у саопштењу.

У ревизорском извјештају наводи се, између осталог, да финансијски извјештаји РУГИПП-а истинито и објективно приказују, у свим материјално значајним аспектима, финансијско стање имовине и обавеза на дан 31. децембар 2021. године, прихода, примитака, расхода и издатака, као и извршење буџета за годину која се завршава на тај дан, у складу са прописаним оквиром финансијског извјештавања за јавни сектор важећим у Српској.

Наглашава се да је овакав извјештај посебно значајан с обзиром на то да РУГИПП има 64 организационе јединице распоређене на територији цијеле Српске, као и велики број трансакција које се обављају посредством три организациона фонда и једне јединице за реализацију пројекта Свјетске банке, због чега је врло тешко добити позитивне оцјене.

"Позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске значајно је и због чињенице да РУГИПП спроводи милионске набавке како за потребе властитог рада, тако и за ангажовање геодетских организација, које према Закону о премјеру и катастру, обављају дио геодетских радова", наводи се у саопштењу.

Према мишљењу Главне службе за ревизију јавног сектора Српске активности, финансијске трансакције и информације исказане у финансијским извјештајима РУГИПП-а за 2021. годину су у свим материјално значајним аспектима у складу са прописима којима су регулисане.

Када је у питању усклађеност пословања, финансијских трансакција и информација исказаних у финансијским извјештајима са значајним законским и другим прописима за 2021. годину РУГИПП је од Главне службе добио мишљење са резервом и двије препоруке и то због тога што је током прошле године 46 извршилаца било привремено распоређено на друго радно мјесто на период дужи од шест мјесеци и 101 извршилац је, због привремено повећаног обима посла, био запослен на период дужи од шест мјесеци.

То, како је наведено у извјештају, није у складу са Законом о државним службеницима, док се друга препорука односи на то да се истовремено уз буџетски захтјев Министарству финансија Српске доставља и нацрт кадровског плана у складу са Правилником о начину израде и садржају кадровског плана у републичким органима управе.

Из РУГИПП-а наводе да на рјешавању овог питања раде континуирано, иако треба имати на уму да је због специфичне врсте посла, несметаног пружања услуга грађанима и капиталних пројеката које РУГИПП реализује некада немогуће ангажовање кадрова ограничити на период од шест мјесеци, као што је то у случају експропријације за потребе изградње ауто - путева и гасовода, рјешавање имовинско-правних односа у поступцима од општег интереса, премјера и слично.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана