Рударски факултет Приједор: У припреми споразуми са факултетима у Београду и Љубљани

Срна
Рударски факултет Приједор: У припреми споразуми са факултетима у Београду и Љубљани

ПРИЈЕДОР- Рударски факултет у Приједору припрема споразуме о мобилности студената са сродним факултетима у Београду и Љубљани који би требало да заживе у наредних годину дана, а према којима ће студенти имати прилику да један семестар похађају у тим градовима, најавио је редовни професор ове јавне високообразовне установе Владимир Малбашић.

"Тамо би и полагали испите из предмета које тамо слушају, а то би им вриједило и овдје", рекао је Малбашић Срни.

Рударски факултет, од ове године, на првом циклусу студија имаће и инжењерство заштите животне средине.

"Стиче се звање дипломирани инжењер заштите животне средине са 240 ЕЦТС бодова. У вријеме глобалне трансформације ка зеленим технологијама, то је можда и смјер са најширом могућом примјеном", појаснио је Малбашић.

Он је истакао да је рударство базна индустрија која не може да ишчезне.

"На једног рудара долази седам радника у другим индустријама. Рударство није само шљем, чизма, блато, смјена, бука, камион. По зарадама, испред рударских инжењера, само су ИТ и банкарски сектор", рекао је Малбашић.

Малбашић је додао да на факултету имају двије трећине софтвера који се користе у најразвијенијим срединама.

Виши асистент на овом факултету Душко Торбица рекао је да је од 153 свршена студента овог факултета само пет незапослених.

"Средњошколцима се најмање свиђа то што је пријемни испит математика, али имамо онлајн типске задатке, а имамо и седмицу дана бесплатне инструктивне наставе овдје на факултету пред пријемни", истакао је Торбица.

Он је рекао да су студентима, поред стипендија из јавних буџета, доступне и оне из привреде, да компаније стипендирају студенте и без обавезе да код њих почну радити, као и да су сви студенти који су тренутно апсолвенти већ у радном односу.

Овај факултет реализује интензивну кампању међу ученицима четвртог разред средњих школа широм Републике Српске – у Приједору, Бањалуци, Сребреници, Новом Граду, Теслићу, Козарској Дубици, Мркоњић Граду, Добоју, Дервенти, Прњавору, Шамцу и Градишци.

Свршени средњошколци који се одлуче студирати на овом факултету треба да предају документе од 19. до 23. јуна, а пријемни испит је 26. јуна.

Сви студенти студирају о трошку буџета Републике Српске, годишња школарина је 84 КМ, а смјештај за студенте изван Приједора је у хотелу "Приједор" по цијени смјештаја у студентским домовима у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана