Рудари друге смјене нису сишли у јаме, траже плате и накнаде

СРНА
Рудари друге смјене нису сишли у јаме, траже плате и накнаде

ЗЕНИЦА - Након што је синдикат Рудника мрког угља "Зеница" отказао за данас најављени генерални штрајк, рудари друге смјене овог рудника нису сишли у јаме, поручујући управи да ни килограм руде неће изаћи из ових погона док им се не исплате плате.

Директор Рудника Менсур Хукић на данашњој конференцији за новинаре рекао је да су потребна барем два дана да се са рачуна предузећа скину све блокаде, чак и кад би сутра био обезбијеђен новац за исплату плата, за шта тренутно недостаје више од 1,4 милиона КМ.

Данас је истекао рок за исплату априлске плате и топлог оброка, а рудари захтијевају и исплату дијела плате за март, односно новца за рате кредита који су им банке већ скинуле са њихових рачуна.

Рудари су поручили да захтијевају долазак федералног премијера Нермина Никшића, директора предузећа "Електропривреда БиХ" Адмира Анделије и свих надлежних за руднике, пренијели су федерални медији.

Зенички рудари од понедјељка, 22. маја, свакодневно су одржавали једночасовни штрајк упозорења због непоштовања колективног уговора, а синдикат рудника отказао је најављени генерални штрајк уз образложење да га, према садашњим законским рјешењима, није могуће легално организовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана