Ровер: Сарадњом побољшати живот националних мањина

Срна
Ровер: Сарадњом побољшати живот националних мањина

БРЧКО- Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер рекао је данас у Брчком да се добром сарадњом може омогућити бољи живот националних мањина у БиХ, те да ће се радити на формирању савеза на нивоу Федерације и БиХ /ФБиХ/.

Ровер је навео да се ради на утврђивању датума који би био дан националних мањина у БиХ, те да је приједлог да прво обиљежавање буде организовано у Брчко дистрикту.

Он је истакао да, према подацима Савеза, има три пута више националних мањина у БиХ него што је показао посљедњи попис становништва.

"Посљедњи попис није адекватан и ми га не признајемо. Ја сам Италијан. У том попису имамо мање пописаних Италијана него што ја имам у породици. Лично знам да нисам пописан", рекао је Ровер новинарима у Брчком, гдје је, уз подршку ОЕБС-а, одржан радни састанак Савеза националних мањина Републике Српске и Савјета националних мањина дистрикта с циљем унапређења сарадње савјета националних мањина.

Члан Савјета националних мањина БиХ Данијел Штефек рекао је да су власти на нивоу БиХ, ентитета, као и локалних самоуправа дужне да приликом запошљавања воде рачуна о заступљености националних мањина, али је то само декларативно наведено у закону, док у пракси ништа није урађено, због чега се ради на измјени Закона о заштити права националних мањина БиХ.

Он је рекао новинарима да је циљ поб.ољшати положај и услове живота националних мањина у БиХ.

Штефек, који је и предсједник Удружења Словака Семберије "Јурај Јаношик" Бијељина, навео је да Прњавор и Брчко дистрикт имају представнике националних мањина у својим скупштинама, док то није случај у осталим срединама.

"Националне мањине су стављене у исти ранг са осталим кандидатима на општим и локалним изборима због чега не могу лако да дођу до мандата у скупштини гдје би могли изнијети проблеме националних мањина", напоменуо је Штефек.

Замјеник предсједника Савјета националних мањина Брчко дистрикта Лидија Љубојевић подсјетила је да Савјет основан прошле године као савјетодавно тијело Скупштине дистрикта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана