Родитељи заобилазе вакцину против ХПВ-а

Данијела Бајић
Родитељи заобилазе вакцину против ХПВ-а

БАЊАЛУКА - Вакцину против хуманог папилома вируса (ХПВ), главног узрочника рака грлића материце, за три мјесеца примило је 1.204 дјеце, што је, кажу гинеколози, поражавајуће, те апелују на родитеље да што прије вакцинишу своје малишане и тако их на вријеме заштите.

У Институту за јавно здравство РС истичу да је закључно са 3. јулом против ХПВ-а вакцинисано 1.397 особа, односно 330 мушког и 1.067 женског пола.

- Од тог броја, у домовима здравља вакцинисана су 1.204 дјетета и то 306 дјечака и 898 дјевојчица, а у питању је категорија која је ослобођена плаћања, односно дјеца од 11 година па до 15. рођендана. Код нас су вакцинисане 193 особе, односно 24 мушкарца и 169 жена, које не припадају категорији ослобођеној плаћања вакцина. Најчешће се вакцинишу особе до 25 година старости - казала је за “Глас Српске” помоћница директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство РС Јела Аћимовић.

Највећи број вакцина до сада је, истакла је она, дат у домовима здравља Бањалука и то 481, слиједи Добој са 113, те Лакташи, гдје је вакцинисана 101 особа, и Источно Сарајево - 90.

- С обзиром на то да је сезона годишњих одмора, већи одзив на вакцинацију очекујемо почетком нове школске године - рекла је Аћимовићева.

Додала је да вакцинација против ХПВ-а те скрининг и лијечење преканцерозних лезија представљају двије компоненте стратегије за превенцију карцинома грлића материце.

- ХПВ вакцине су безбједне и ефикасне. О томе свједоче бројне студије и подаци из земаља које су раније започеле са вакцинацијом против ХПВ-а и које су готово ерадиковале карцином грлића материце - поручила је Аћимовићева.

Гинеколог Ивес Шиндрак казала је да здравствени радници треба више труда да уложе када сазивају родитеље за вакцинацију дјеце.

- Јако је тешко објаснити родитељима малољетника да треба да вакцинишу дијете против полно преносиве болести, јер из њиховог угла то дјелује далеко. Чињеница је да дјеца врло рано ступају у полне односе и то са неких 15 година - рекла је Шиндракова која свим родитељима нуди бесплатно савјетовање.

Додала је да су земље, гдје су дјеца вакцинисана прије ступања у полни однос, постигле низак проценат обољења грлића материце, што није случај са БиХ.

- Оно што је спорно јесте то што родитељи дјечака немају осјећај колико је та вакцина битна. Ни они нису тога поштеђени, штавише, они су најчешћи преносиоци, јер гдје год се дође у контакт са оштећеном слузокожом, постоји могућност заразе - истакла је Шиндракова и додала да је један од пресудних фактора и цијена, јер за старије од 15 година кошта 210 КМ, што је многима пуно.

С обзиром на то да су у мају биле екскурзије, након тога распуст, годишњи одмори и љетовања, број вакцинисане дјеце у протеклом периоду је, истакли су у бањалучком Дому здравља, смањен у односу на сам почетак имунизације.

- Број заинтересованих за вакцинацију против ХПВ-а тренутно је задовољавајући, али се надамо да ће у наредном периоду, када прођу одмори, бити веће интересовање и да ћемо вакцинацију наставити у пуном капацитету - казали су у Дому здравља Бањалука и додали да имунизацију против ХПВ-а раде по препорукама и смјерницама Института.

Максималне напоре да допру до што више грађана улажу и медицинари у Дому здравља у Бијељини, гдје, како кажу, родитељи сукцесивно доводе дјецу на имунизацију.

- Закључно са јуном у Бијељини је вакцинисано 20 дјеце, међу којима је један дјечак - казао је епидемиолог Младен Грујичић.

Вакцинација се врши у двије дозе, а друга се прима након годину дана.

С обзиром на то да је, према подацима Завода за статистику РС, у 2021. години у Српској било 22.587 дјечака и 21.328 дјевојчица, вакцинација се, како су раније истакли у Институту, препоручује за скоро 44.000 дјеце.

Инфекција

Подаци Института говоре да је ХПВ најчешћа полно преносива инфекција, те да се око 80 одсто мушкараца и жена инфицира у неком тренутку свог живота.

- Инфекција је најчешћа међу сексуално активним мушкарцима и женама до 25 година, међутим, присутна је и у старијим добним групама. Постоји више од 100 типова ХПВ-а, али само неки од њих, такозвани високоризични типови, изазивају настанак карцинома - истакли су у Институту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана