Родитељи ишчекују бесплатне уџбенике

Анита Јанковић Речевић
Родитељи ишчекују бесплатне уџбенике

БАЊАЛУКА - За набавку уџбеника родитељи основаца ове године морају обезбиједити знатно више новца него лани, а иако је куповина на рате у таквој ситуацији спас за кућни буџет, ових дана тек ријетки посјећују књижаре јер се надају да би, по узору на Бањалуку и Бијељину, и локалне власти у њиховим срединама могле обезбиједити бесплатне књиге за све ђаке.

Одлуком Владе РС сви ученици од првог до четвртог разреда у новој школској години добиће бесплатне уџбенике, за шта ће из републичке касе бити издвојено 4,5 милиона КМ. Обезбијеђене уџбенике имаће и ђаци основних школа који су побједници републичког такмичења, као и дјечаци и дјевојчице од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете по реду рођења у вишечланим породицама.

Према подацима Министарства просвјете и културе Српске, у школској 2022/23. години, на основу наведених категорија, уџбеници ће бити обезбијеђени за око 44.600 ученика, док ће Министарство породице, омладине и спорта обезбиједити књиге за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце, и то за дјецу од петог до деветог разреда.

О набавци књига не треба да брину ни родитељи основаца у Бањалуци и Бијељини, јер ће тај трошак за преостале разреде ићи на рачун каса тих градова. Са друге стране, родитељи чија дјеца ове године неће добити бесплатне уџбенике овог љета у кућним буџетима морају издвојити од 143 до чак  219 марака, у зависности од разреда.

пети разред -   143

шести разред -206

седми разред - 189

осми разред -   219

девети разред - 204

*Цијене комплета уџбеника без другог страног језика (у КМ)

У књижарама кажу да очекиване “школске грознице” нема. То потврђују и у књижари “Тина” у Градишци, гдје истичу да је интересовање за уџбенике знатно лошије него у истом периоду лани.

- Не знамо шта је разлог слабије продаје, да ли родитељи чекају посљедњи час или због сезоне годишњих одмора. Доста родитеља се жали на цијену, па гледају да набаве већином половне уџбенике, а купе тек понеки нови - рекли су у овој градишкој књижари.

У књижари “Књижар” у Добоју уџбенике још не продају.

- Немамо залиха од лани, а нове нисмо набављали јер не знамо да ли ће се уопште продавати. Бројни родитељи се надају да ће градске власти пронаћи новац и финансирати набавку уџбеника и за ђаке од петог до деветог разреда - наводе у “Књижару”.   

И у Заводу за уџбенике и наставна средства РС кажу да гужве нема ни у њиховим малопродајним објектима, те да тек понеки пазаре ђачке књиге.

- Сви уџбеници још нису ни доступни у књижарама, али како који буде одштампан и преузет из штампарије, тако га дистрибуишемо у наше књижаре. За неке уџбенике су нам тек стигла одобрења и максимално се трудимо да убрзамо процес припреме и штампе. Према пракси из ранијих година, већа потражња за уџбеницима креће половином августа, а до тада ће сви бити на полицама књижарама - казали су у Заводу.

Додали су да су цијене уџбеника за основну школу ове године увећане за 30 одсто у односу на лани, те да је то повећање било неизбјежно због поскупљења репроматеријала и нестабилног тржишта када је ријеч о набавци папира за штампу.

- Како бисмо олакшали опремање ученика за школу, и ове године родитељима смо омогућили куповину уџбеника на рате. У свим нашим књижарама од 10. маја до 10. августа могли су  закључите уговоре о куповини уџбеника и школског прибора на четири рате - рекли су у Заводу. 

По свему судећи, за многе родитеље биће изазов да спреме ђаке за школу, јер осим скупљих уџбеника, новац ће морати издвојити за прибор, руксаке, одјећу, обућу и друге потрепштине.

Измјене

У Заводу за уџбенике и наставна средства кажу да ће основце и средњошколце у школској 2022/23. години дочекати по 15 нових уџбеника.

- Када је ријеч о основној школи, нови уџбеници су читанка, дигитални свијет и моја околина за други разред, те читанка и радна свеска са садржајима српског језика и језичке културе, као и учим латиницу за трећи разред. Нови су, између осталих, и уџбеници математике и природе и друштва за четврти разред, те природе и друштва за пети разред. У вишим разредима биће седам нових уџбеника - казали су у Заводу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана