Родић: Популациона политика мора бити приоритет Републици Српској

ГС
Родић: Популациона политика мора бити приоритет Републици Српској

У школама широм Републике Српске звони звоно за узбуну јер су учионице све празније, рекла је данас предсједница Форума жена Социјалистичке партије Српске Јелена Родић коментаришући чињеницу да је 605 ученика прошле године напустило Српску.

Министарство просвјете и културе Владе Републике Српске потврдило је да је само у прошлој години 605 ученика основних школа из Српске своје школовање наставило у образовним установама у иностранству.

“Ако се настави овај негативни тренд у многим школама звона ће заувијек утихнути. Одлазак 605 основаца из Републике Српске само у прошлој години алармантан је податак који указује да остајемо без најзначајнијег ресурса, а то су људи”, истакла је Јелена Родић предсједница Форума жена СПС-а.

Родићева поручује да овакви подаци захтијевају хитну реакцију цјелокупног друштва и промјену националних приоритета и политика.

“Популациона политика која подразумијева демографску обнову Српске и задржавање становништва мора имати једнак третман са политиком институционалног јачања Републике Српске. Јер ако останемо без људи, коме ће институције служити и ко ће у њима служити Српској,” истакла је Родићева, која је и мајка четворо дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана