Род брескве максималан ове године

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је да воћари ове године имају разлога да буду задовољни, посебно родом брескве који је максималан.

“Бресква је најбоље поднијела временске услове што нам се никад раније није десило. Родила је 100 одсто и плод је врло доброг квалитета. Шљива је у неким регијама подбацила, док је негдје род солидан”, навео је Дојчиновић.

Када је ријеч о јабуци, Дојчиновић је рекао да је година доста добра иако је род мањи од очекиваног.

“Разлог за то је што нам је прошле године суперћелијска олуја нанијела штету на подручју од Козарске Дубице, преко Градишке, до Лакташа”, појаснио је Дојчиновић.

Он је навео да су временске прилике погодовале воћарима, уз добар омјер сунчаних дана и падавина.

“Јучерашње невријеме није начинило већу штету у воћарству, јер је град задесио предјеле гдје нема воћњака. Штету је раније претрпјело неколико воћара у Новом Граду, али то је мали број произвођача и мале су површине”, нагласио је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, воћари су већу штету претрпјели прољетос од високе температуре када је воће било у фази цвјетања.

“Због тога смо изгубили добар дио крушке. Код многих произвођача је подбацила и трешња, али су одређене сорте добро родиле”, рекао је Дојчиновић.

Он је навео да су воћари задовољни радом Противградне превентиве Републике Српске, али и подршком Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске у набавци противградних мрежа за воћњаке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана