Роботичари из земаља региона шаљу сателит у свемир

Анадолија
Роботичари из земаља региона шаљу сателит у свемир
Foto: Анадолија | Роботичари из земаља региона шаљу сателит у свемир

МОСТАР - Земље бивше Југославије до краја ове или почетком наредне године лансираће први сателит у свемир. Звучи нестварно, али захваљујући Свемирској асоцијацији југоисточне Европе (SESA), све је извјесније да ће се то ускоро заиста догодити.

Асоцијацију чине Центар за едукацију и роботику, иновације и технологију (ЦЕРИТ) из Мостара, Комитет за развој свемирског програма из Новог Сада, Montenegro space Research из Подгорице, Adriatic Aerospace Association из Загреба, те Центар за иновације и технолошки развој Navia из Скопља.

Сви имају исти циљ, а то су напредак и преоширење свемирског програма у земљама региона.

-Увијек је постојала та тежња да се ујединимо. Заједно смо јачи и бољи. То се десило, ујединили су се тимови из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, БиХ и Хрватске. Индијска свемирска агенција поводом 75 година независности испаљује 75 сателита у свемир – дакле три ракете по 25 сателита, великодушно је SESA поклонила један сателит и тај сателит ће слати поруку коју ћемо касније дати јавности - каже шеф ЦЕРИТ-а из Мостара Анес Хаџиомеровић.

Свака држава која је учесница пројекта преузела је задатак да постави антене које ће бити доступне грађанима, а којима ће се моћи приступити преко интернета.

Тренутно је току постављање земаљских станица намијењених за комуникацију са сателитима.

-План је, поред лансирања, да се поставе земаљске антене, пошто је подручје Балкана погодно за прелијетање сателита. Оно није покривено антенама. Те антене ће се поставити у ових пет земаља и биће доступне свакоме ко има потребу за њима - истиче Хаџиомеровић.

Крајњи циљ је проширити знања о свемирским технологијама, планирајући и скоро покретање ракетног програма.

-У плану је спровођење свемирског програма за основце, средњошколце и студенте. Едуковаћемо их како да праве мале сателите. Ти сателити ће имати исти задатак као и прави сателити, али у мањој мјери. Они ће израчунавати одређене телеметријске податке, испаљиваће се за основце уз помоћ воде, односно боце испуњене воде. Отвараће се потом падобран и при спуштању прикупљати податке и слати их на рачунар. За студенте планирамо радити са ракетним горивом. Безбједност нам је на провом мјесту и на тај начин не желимо да радимо са основцима. Желимо да проширимо свемирски програм и кренемо од почетка те се развијемо у нешто доста више - истиче Хаџиомеровић.

Млади роботичари из Мостара имају подршку Турске агенције за координацију и сарадњу (ТИКА). - ТИКА је препознала наш рад и помогла нам, па су сад наше просторије технолошки доста напредније него прије годину дана. Ту су три рачунара, паметна табла, 3Д принтер, 60 роботичких китова... То је велика ствар за нас. Посебно 3Д принтер. Прошле године смо морали ићи у школе и молити их да нам уступе своје 3Д принтере. Ове године крећемо са едукацијама за основце, средњошколце и студенте, а та опрема ће нам увелико користити за даљи развој - рекао је Хаџиомеровић.

Срећу и задовољство не крије ни млади роботиочар из Мостара Армин Ђиделија, студент Факултета информационих технологија.

-Ја сам са професором Анесом ушао у овај пројекат. То је велики пројекат који има потенцијал и из којег ће доста људи добити одређена знања и искуства. Мислим да то отвара и велике могућности и прилике за младе, тако и за старије, за неке научнике и сличне области. Што се мог искуства тиче, мислим да ће то доста и мени помоћи и отворити одређене прилике. Ово је потпуно ново у Европи. Велики свемирски савез ће повезати ове државе. Имамо добре, квалитетне људе и мислим да ће то бити добро у будућности – каже он.

 Сателит у орбити остаје три године

Теоријски физичар у пензији Слободан Данко Босанац, оснивач и предсједник хрватског Удружења Јадранска свемирска асоцијација каже да се сада мора одлучити која порука ће бити упућена од тога сателита.

-Морамо се и организовати за прихватање сигнала којег ће сателит одашиљати према нашем земаљском пријемнику. У Хрватској је у изради једна таква земаљска станица, Србија је извршила неке припреме за израду такве станице док је БиХ још увијек у фази планирања - наводи Босанац. Босанац очекује се како ће ови мали сателити, које ће лансирати индијска ракета с пуно већим теретом, бити у орбити већ до краја године, а очекује се како ће на тој висини, прије пада у Земљину атмосферу, остати око три године.

Сателит ће слати телеметријске податке о свом положају, температури својих дијелова као и гласовну поруку.

Никола Перовић из организације Montenegro space Research каже да је заједнички пројект држава бивше Југославије да се лансира први сателит у свемир.

-Подсјећам да је 27. јуна основана Свемирска организација која је формирана од чланица из бивше Југославије (SESA). Индија ових дана слави 75 година од своје независности и у част том јубилеју, шаље 75 сателита у свемир. Ријеч је о мини сателитима, који се шаљу у свемир уз помоћ три ракете. Пошто Србија већ сарађује са Индијом, њима је поклоњен један сателит. Међутим, из Србије је стигла иницијатива да тај сателит уствари буде SESA сателит, да буде заједнички пројекат. Индија је на то пристала и очекујемо да ће до краја године бити послат први сателит. Када смо добили сателит, прво смо дискутовали која ће бити његова основна улога. Било је разних приједлога, али права улога сателита за сад остаје тајна - каже Перовић.

Он истиче да је овај пројекат нешто што дефинитивно обећава.

-Нама је циљ да се ујединимо, дијелимо технологију, да сарађујемо, јер, ако се удружимо, можемо да достигнемо велика дјела. Тренутно, у фокусу нам је едукација основаца, средњошколаца и рад са студентима. Имамо велике планове, желимо да будемо конкуренти са великих свјетским свемирским агенцијама - каже Перовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана