Роботи надокнађују радну снагу у штали

 Анита Јанковић Речевић
Роботи надокнађују радну снагу у штали

БАЊАЛУКА - Недостатак радне снаге на тржишту приморава домаће произвођаче хране да се све више окрећу ка модернизацији, нарочито мала породична газдинства која не могу сопственим снагама завршити све послове, а управо то је био разлог да три фарме из Козарске Дубице набаве роботе за мужу.

Један од тројице Дубичана који је инсталирао робота у своју шталу јесте Славиша Блажетић из села Међувође, који на фарми има 90 грла од чега у систему муже 56 крава. Интензивном производњом млијека бави се од 2005. године, а на идеју да набави робота Блажетић каже да је дошао не својом вољом, већ из разлога што није имао другог избора.

- Принуђени смо били да купимо робота јер немамо довољно радне снаге. Све послове обавља моја петорочлана породица, с тим да једна кћерка студира, друга је средњошколка што практично значи да радимо супруга, затим мајка, која је већ у позним годинама и ја - казује Блажетић за “Глас”. 

Иако је робот на њихову фарму стигао у августу прошле године у функцији је тек нешто више од мјесец и сви су презадовољни његовим учинком.

- Робот обавља мужу 24 сата и његов пун капацитет је 80 грла, односно двије до двије и по муже у току дана. Будући да ја имам 56 музних грла код неких крава уводим и трећу мужу како бих повећао производњу млијека, која  иначе на дневном нивоу износи око 1.100 литара - рекао је Блажетић и додао је да је откупна цијена млијека задавала велике проблеме произвођачима, али да је посљедњих мјесеци дошло до раста па сада износи 1,05 КМ по литру што је колико-толико прихватљиво.

И млијеко на фарми “Гавриловић” у дубичком селу Срефлије већ неколико дана умјесто у класичном музилишту доспијева у канте уз помоћ савременог робота којег производи њемачка фирма “ГЕА”. 

- Робота сам набавио лани у августу али је инсталиран тек почетком прошле седмице. Још се уходавамо, али сигуран сам да ће нам знатно олакшати рад и скратити боравак у штали. Коштао је око 350.000 КМ, с тим да нам је 30 одсто средстава дало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а помогла је и компанија “Млијекопродукт” којој дневно испоручујемо око 1.200 млијека - казао је власник фарме Бранислав Гавриловић и додао да мљекари у Козарској Дубици имају укупно седам робота за мужу, што је највише у једној локалној заједници у Српској.

Један од њих је и Драгомир Шарац из села Ушивац који на својој фарми има више од 130 грла.

- До прије мјесец имали смо класично музилиште што је захтијевало боравак у штали више од шест сати дневно, све то радила је супруга која је на крају шесте деценије и нема више снаге за тако тежак посао, тако да је било или угасити фарму или набавити робота. Одлучили смо се за ту машину и сада је све потпуно другачије, захтијева мање рада, али и штеди вријеме - рекао је Шарац и истакао да мљекарску производњу оптерећују бројни проблеми, почевши од недостатка обрадивог земљишта који ограничава ширење производње, до поскупљања сточне хране, нафте и других репроматеријала.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић каже да је стратешко опредјељење ове институције управо суфинансирање капиталних инвестиција и дугорочна улагања у рурални развој, за шта ће бити издвојено 40 одсто укупних средстава овогодишњег аграрног буџета.

- Повећаћемо износ суфинансирања капиталних инвестиција нарочито за брдско-планинска подручја, за младе на селу те уврстити све врсте инвестиција које могу допринијети већој ефективности производње. Подршка инвестицијама у дигитализацију и аутоматизацију процеса јесте уједно и конкретан одговор за превазилажење недостатака радне снаге - навео је Минић.

Финансирање

У Министарству пољопривреде кажу да суфинансирају набавку пољопривредне механизације, дронова, набавку дигиталних алата праћења производности, заштитне и системе за наводњавање, као и подизање нових засада, изградњу мини прерађивачких капацитета, набавку технолошке опреме и све што пољопривредницима треба за модернизацију производње. Додају да су лани за набавку робота за мужу издвојили око 390.000 КМ за четири корисника, а годину раније 188.345 марака за два произвођача.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана