Ризикују казне због литра ракије

Данијела Бајић
Ризикују казне због литра ракије

БАЊАЛУКА - Сезона “веселог строја” увелико се захуктава, а бројни натписи поред путева широм Српске свједоче да и даље има оних који продају вишак ракије произведене за сопствене потребе те тако ризикују да буду кажњени.

Наиме, у складу са законом дјелатност производње јаких алкохолних пића, што обухвата и ракију, могу обављати правна лица и предузетници који су уписани у Регистар произвођача јаких алкохолних пића који води Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Они који производе вино морају бити уписани у Винарски регистар који такође води министарство. У Регистру произвођача јаких алкохолних пића тренутно су уписане 94 дестилерије, док је у Регистру произвођача вина евидентирано 40 произвођача.

Према подацима министарства, у регистру произвођача јаких алкохолних пића до краја 2021. било је уписано 86 произвођача, док су у 2022. години регистрована четири произвођача, колико и од почетка ове године.

- Законом о јаким алкохолним пићима из 2015. године, као и правилницима, прописани су услови које би произвођачи требало да испуне у погледу просторија, опреме и стручног кадра како би добили рјешење о испуњености услова за производњу и упису у регистар - казали су у министарству.

Из Инспектората РС наводе да је физичким лицима дозвољено да производе вино и ракију за властите потребе, али их не могу стављати у промет и продавати уколико нису регистровани као произвођачи.

У случају да се утврди да физичко лице нелегално прометује ракију или вино прописана је казна од 500 КМ. 

- У овој години у области производње и промета вина и ракије извршено је 90 контрола у винаријама, дестилеријама, пунионицама, као и у трговачким и угоститељским објектима. У шест случајева утврђено је да контролисани субјекти нису извршили упис у виноградарски регистар - навели су у инспекторату.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић рекао је за “Глас Српске” да је ранијих година много више воћара пекло ракију и продавало вишак, а нису били у регистру.

- Међутим, данас је тога много мање и ракија се углавном пече за кућне потребе, с обзиром на то да су и приноси воћа све мањи. Квалитетније воће иде за конзум, док остало продају фабрикама за даљу прераду - рекао је Дојчиновић, који је своју производњу уписао у регистар.

Мало који воћар у Српској, истакао је Дојчиновић, испуњава услове за упис у регистар, у погледу простора и опреме.

- Некоме ко има тону јабуке, шљиве или крушке никако се не исплати да прави посебан објекат, купује одређене котлове и запошљава технологе - казао је Дојчиновић.

Контроле

Републичка пољопривредна инспекција контролише све регистроване произвођаче вина и ракије, као и физичка лица за која постоје сазнања да врше нелегалан промет истих.

- Периодично запримимо пријаве које се односе на нелегалан промет вина и ракије од стране физичких лица која врше производњу за властите потребе те у том смислу врше злоупотребе - кажу у инспекторату.               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана