РиТЕ Угљевик: Општина да покаже већи степен ажурности за путну инфраструктуру

Срна
Foto: Arhiva

УГЉЕВИК - Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ "Угљевик" позвао је општину Угљевик да покаже већи степен ажурности у раду путне инфраструктуре нарушене рударским радовима у зони Старог Угљевика како би мјешанима био омогућен несметан пролазак, истичући да ово предузеће као концесионар поштује своје обавезе.

Из РиТЕ су подсјетили да је још 11. априла одржан састанак са мјештанима Угљевик Села, Мезграје-Гаја, те заселака Фалчићи и Јаблани, на којем је усаглашено да се заједнички предузму све активности и изврши додатни притисак на све надлежне органе с циљем изградње трајне путне инфраструктуре.

"Уважавајући захтјеве мјештана, питамо се зашто представници општине Угљевик, који би заједно са нама, у дијелу своје надлежности, требало да раде на рјешевању овог проблема, на овај начин желе да прибаве јефтине политичке поене на рачун предузећа које је највећи произвођач електричне енергије у Републици Српској, а које им у највећој мјери пуни локални буџет", саопштено је из РиТЕ.

Поводом недавног протеста грађана због прекида пута у зони Старог Угљевика, из РиТЕ су саопштили да поштују своје обавезе као концесионар, те су позвали надлежне, првенствено општину Угљевик, да покажу већи степен ажурности у раду да би се све потребне активности у што краћем року реализовале.

Подсјећају и да су на све оно што се дешавало у претходном периоду, да су уговор о концесији од 13. септембра 2013. године закључили са Владом Републике Српске, односно Министарством индустрије, енергетике и рударства.

Тиме су дефинисане координате концесионог поља, док је чланом три предметног уговора дефинисано да се ово предузеће обавезује да из властитих средстава ријеши имовинскоправне односе у оквиру одобреног експлоатационог поља.

У саопштење се додаје да је ресорно министарство донијело рјешење од 6. априла 2015. године којим је овом предузећу као концесионару одобрило експлоатационо поље чије су границе једнаке концесионим границама.

"С тим у вези је РиТЕ, одмах по потписивању уговора, предузело све потребне активности на измјештању путне комуникације, електромреже, водоводне мреже, ПТТ инфраструктуре, а међу којима је активност на измјештању дијела трасе регионалног пута ван граница експлоатационог поља, на лежишту Богутово Село - Угљевик Исток један, зона Старог Угљевика", подсјетили су из РиТЕ.

Имајући у виду да је измијештање, изградња и одржавање пута регионалног карактера у надлежности "Путева Републике Српске", одржан је низ састанака и упућено више захтјева и приједлога, почев од 2014. године, а активности су резултирале закључивањем споразума о реализацији пројекта од 10. јуна прошле године. Тиме су, додају, дефинисане све потребне активности које предузимају "Путеви Републике Српске", а трошак предметних активности сходно уговору о концесији сноси РиТЕ.

У вези са локалним путевима, вјерским, културним и комуналним објектима, односно њиховим измијештањем из концесионог поља, предузеће је сносило све потребне трошкове, као и када је ријеч о измијештању електромреже о чему је склопило уговор са "Електро Бијељином", а када се ради о вјерским објектима са Српском православном црквом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана