Ристић: У Пребиловцима ће бити стална изложба о геноциду над херцеговачким Србима у НДХ

Срна
Ристић: У Пребиловцима ће бити стална изложба о геноциду над херцеговачким Србима у НДХ

БЕОГРАД- Музеј жртава геноцида поставиће у Пребиловцима сталну изложбу посвећену страдању Срба у Херцеговини у геноциду који је над њима извршила Независна Држава Хрватска /НДХ/ у Другом свјетском рату, изјавио је Срни директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

Ристић је навео да ће стална поставка бити отворена почетком августа 2024. године, уочи годишњице масовног злочина у Пребиловцима.

Организовање сталне поставке договорено је са руководством пребиловачке мјесне заједнице, при чему ће концепт поставке и реализацију радити стручњаци Музеја жртава геноцида, а комплетне трошкове израде и постављања финансираће Фондација Музеја жртава геноцида.

"Стална поставка ће бити дар Музеја жртава геноцида Пребиловчанима, онима који су страдали у вечан спомен, али и садашњим и будућим Пребиловчанима и свим Србима на трајно сећање и незаборав", рекао је Ристић.

Поставка ће бити представљена у садашњем Дому културе "Свети краљ Милутин", односно у некадашњој Основној школи "Краљ Милутин" у Пребиловцима у којој се, како истиче Ристић, десила једна фаза "тог страшног и бескрајно трагичног злочина" над припадницима српског народа, Пребиловчанима.

Ристић је рекао да ће, када се уради анализа безбједности, Музеј жртава геноцида донијети одлуку о томе да ли ће бити изложени оригинални артефакти или за ту прилику посебно израђене музејске копије.

"Изложба неће бити дводимензионална. Она ће бити тродимензионална, ту нема дилеме, и обухватаће и аудио-видео материјале, историјске изворе у виду докумената, фотографија и тродимензионалних предмета. Али, из разумљивих разлога, потребно је да се обави анализа безбедности трајног излагања оригиналних артефаката", навео је Ристић.

Он је истакао да Музеј жртава геноцида никада до сада није радио сталну музејску поставку ван граница Србије и да ће то за ову установу културе бити посебан изазов "и то подједнако стручан, емотиван и логистички".

"Треба савладати пуно изазова и препрека које се огледају у мањку грађе и у чињеници да се Пребиловци налазе на територији Федерације БиХ, као и у томе да у Пребиловцима сада живи свега 45 наших сународника", додао је Ристић.

Он је навео да је ту и питање редовног одржавања тог објекта, његове приступачности за посјетиоце, као и упознавање јавности о томе да ће од августа наредне године у Пребиловцима, поред цркве, постојати и стална поставка.

Ристић је напоменуо да је драгоцјену подршку иницијативи у вези са успостављањем сталне музејске и меморијалне поставке у Пребиловцима пружила Епархија захумско-херцеговачка и приморска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана