Рибе на сувом, произвођачи дишу на шкрге

Милош Васиљевић
Рибе на сувом, произвођачи дишу на шкрге

БАЊАЛУКА - Поскупљење горива и репроматеријала довело је произвођаче рибе у незавидан положај, због чега су принуђени да смање производњу, а велика суша додатно је ове године угрозила рибљи фонд.

Узгајивачи кажу да су проблеми почели током пандемије вируса корона, а настављени су захуктавањем сукоба у Украјини, што је знатно утицало на обим производње и корекцију цијена у рибарницама.

Директор предузећа “Тропик рибарство - рибњак Јањ” из Бањалуке, које се бави узгојем и производњом калифорнијске пастрмке, Зоран Тепић истиче да су посљедње двије године изузетно тешке за оне који од рибарства живе.

- Вода, која је велики ресурс, сваке године се смањује, а суша за ову грану представља велики проблем. Недостатак снијега, као природног резервоара храњења подземних вода и изворишта свих ријека, доказ је да има све мање падавина. Суша, која креће у мају и траје до октобра, негативно утиче на производњу - рекао је Тепић.

Према његовим ријечима, и ратно стање у Украјини је довело до додатних трошкова којима су изложени произвођачи.

- Репроматеријал који се користи за прављење рибље хране скупљи је за 25 одсто, док цијене рибе у малопродаји не прате тај раст, као ни поскупљење других животних намирница. Уље које је некад било 2,5 марака, сада је више од пет, а риба која је била девет марака, сада није дупло скупља, него кошта око 11 марака - казао је Тепић. И поред тих проблема, он наглашава да је ово предузеће акценат ставило искључиво на узгој пастрмке.

- Калифорнијска пастрмка је тражена, а влада потражња и за морском рибом и шараном, којег због смањења производње у рибњацима у Саничанима и Прњавору скоро и да нема. Цијена шарана ће сигурно расти, посебно када буде пост, јер је потражња велика, а понуда ће бити мала - истакао је Тепић.

Директор требињског рибњака “Бутрекс” Вељко Буђен истакао је за “Глас” да је највећи проблем превоз јер морају да пређу више од 500 километара од Требиња до Београда, који им је главно тржиште, како би транспортовали свој производ.

- Поскупљење горива учинило је да нисмо конкурентни ако нисмо близу тржишта, тако да је она компаративна предност управо због поскупљења нафтних деривата. Осим тога, и рибља храна је у посљедњих пола године скупља и до 70 одсто, а цијена рибе повећана је од 10 до 15 одсто. Тешко је, али остаћемо истрајни и борићемо се - рекао је Буђен. Он поручује да је минимално поскупљење, од десет до 15 одсто, једино рјешење како не би угасили производњу.

- Производимо пастрмку која је у Херцеговини девет, док је раније коштала осам марака по килограму -  казао је Буђен.

Доток воде

Предсједник Спортско-риболовног савеза РС Александар Којић истакао је за “Глас” да је суша угрозила рибљи фонд.

- Са сушом долази до опадања водостаја ријека. Тако је било и ове године, поготово на мањим ријекама и језерима јер нема дотока свјеже воде - казао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана