РХМЗ: Стакленике по потреби затварати и догријавати

Срна
Foto: Илустрација

Пољопривредницима у Републици Српској се ове седмице, усљед ниске температуре ваздуха ујутро и увече, препоручује заштита биљака, а стакленике да по потреби затварају и догријавају, наведено је у агро-билтену Републичког хидрометеоролошког завода.

Према прогнози Завода, током седмице јутарња температура ваздуха биће од минус 10 до минус шест у вишим крајевима, а у нижим од минус три до четири степена Целзијусова, док ће максимална дневна бити у интервалу од минус три до два у вишим, у нижим подручјима од два до шест, на југу до девет степени.

Наведено је и да је захваљујући досадашњим падавинама влажност земљишта добра, како у површинском, тако и у дубљим слојевима обрадивог земљишта, што уз оптималну температуру ваздуха и земљишта омогућава озимим усјевима да се добро развију и припреме за предстојећи период мировања.

Током протеклих седам дана забиљежена је активност лисних ваши на усјевима пшенице и јечма, због чега агрометеоролози напомињу да је озиме усјеве и воћњаке потребно прегледати на могуће присуство глодара и срна, који причињавају велику штету током зиме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана