Рeпублика Српске добила Научно-технолошки парк

СРНА
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Научно-технолошки парк је један од најважнијих стратешких пројеката Републике Српске, изјавио је данас министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир.

Будимир, који је присуствовао отварању канцеларије Научно-технолошког парка на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Универзитета у Бањалуци, истакао је да је коначно отворена тачка сусрета између академске заједнице и привреде. Он је истакао да пројекат изградње зграде гђе ће бити смјештен парк треба да почне брзо, као и да се очекују средства која су аплицирана код Саудијског фонда за развој.

- Надам се да овај дан пише историју нове научне заједнице у Републици Српској која заједно са српском академском и научном заједницом Србије треба да направи оно што смо дуго чекали, а то је Научно-технолошки парк Српске који треба да буде мотор технолошког развоја, трансфера технологија и прикључка за све оне високе технологије у којима Република Српска треба да партиципира у 21. вијеку, рекао је Будимир новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Научно-технолошки парк се прави према потребама Републике Српске, те оцијенио да најбољи треба да имају прилику да започну и бизнис, али и да доприносе научноистраживачком раду Српске. Ресорни министар је нагласио да се сваке године размишља о додатним улагањима у сектор науке, те додао да су током протекле године реализовани одређени пројекти.

- У наредном периоду ћемо пуно да улажемо у заједничке пројекте са Србијом, поручио је Будимир.

Директор Научно-технолошког парка Републике Српске Никола Драговић рекао је да ће овај парк представљати мјесто гђе ће се успјешно извршити комерцијализација бројних иновација у Српској.

Драговић је изразио жељу да у будућности у свим дијеловима Српске бити оформљени научно-технолошки паркови.
Министар науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић сматра да је Научно-технолошки парк Републике Српске велика шанса за младе.

- За младе, храбре, паметне и обарзовне људе који треба да понесу бреме, али лепе ствари за будућност. Да развијају иновације, да пружају решења за изазове који су локални, али и глобални захваљајући своме знању и образовању, али и храбрости и треба да их подржимо, рекла је Беговићева.
Она каже да владе Србије и Републике Српске подржавају научне заједнице које су можда мале, али имају пуно паметних људи.

Влада Републике Српске усвојила је прошле године информацију о оснивању првог Научно-технолошког парка у Српској чији је циљ убрзан технолошки развој у складу с добрим примјерима међународне праксе.

Научно-технолошки парк Српске треба да привуче иновативне, технолошко развојне компаније, домаће и стране и да створи услове за развој економије засноване на знању, односну комерцијализацију иновација насталих у процесу истраживања и развоја те тако поспјеши развој и извоз производа и услуга.

У Научно-технолошки парк биће уложено укупно 19 милиона евра за изградњу, опремање и остале трошкове. Оснивачи Научно-технолошког парка Српске су Влада Републике Српске и Универзитет у Бањалуци.

 

Министар др Жељко Будимир и министарка науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије Јелена Беговић, свечано су отворили канцеларију Научно-технолошког парка Републике Српске. @nitragovrs pic.twitter.com/LgmOM5BVDo

— Министарство за научнотех. развој и вис.образовање (@mnrvoid_rs) June 26, 2024

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана