Републичка управа цивилне заштите: Градоначелник Бијељине кочио постављање дезинфекционих баријера

Г.С.
Републичка управа цивилне заштите: Градоначелник Бијељине кочио постављање дезинфекционих баријера

БАЊАЛУКА - Републичка управа цивилне заштите саопштила је да су припадници ове управе у Угљивику од суботе, 8. јула, чекали одлуку градоначелника Бијељине Љубише Петровића о ангажовању како би допринијели спречавању ширења афричке куге ван подручја града, те да је Петровић данас покушао да манипулише записником о ванредном инспекцијском надзору.

- Градоначелник Бијељине, осим нерада, незнања и неодговорности, покушава лажима да обмане пољопривредне произвођаче Семберије и грађане Републике Српске, изношењем лажи и то на начин да злоупотребљава и манипулише Записником о извршеном ванредном инспекцијском надзору у петак, 7. јула, главног републичког инспектората заштите и спасавања - наводе из Републичке управе цивилне заштите.

У саопштењу се наводи да је из наведеног записника јасно видљиво да су људска и материјално-техничка средства града Бијељина недовољно ангажована, те да је и инспектор градоначелнику предложио увођење ванредне ситуације на дијелу подручја Бијељине и као разлог навео потребу за бољим ангажовањем свих јединица, предузећа и јавних установа у Бијељини.

Из Републичке управе цивилне заштите наводе да се осим наведеног, и 40 припадника ове управе од суботе, 8. јула, налази у Центру за обуку у Угљевику који не могу бити ангажовани док Петровић или Градски штаб за ванредне ситуације не донесе одлуку о успостављању баријера и пунктова за дезинфекцију на одређеним локацијама.

- Припадници Специјализоване јединице за дезинфекцију, коју је основала Влада Српске, чекали су градоначелника Бијељине и ставили се на располагање општини Угљевик, како би допринијели спречавању ширења афричке куге ван подручја града Бијељина. Неодговорно понашање градоначелника и његове неистините тврдње неће нарушити сарадњу Републичке управе Цивилне заштите са припадницима Цивилне заштите града Бијељина и Ватрогасно-спасилачке јединице Бијељина, који могу свједочити о ангажовању и посвећености свих припадника Републичке управе, који су спремни за пружање помоћи без обзира на којем дијелу територије Српске има потребе за њиховима ангажовањем - наведно је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да пољопривредни произвођачи, али и грађани Бијељине и цијеле Републике Српске, не треба да вјерују неистинама које износи Петровић, него да имају вјере у активности које спроводе институције Републике Српске.

Све даље мјере и поступања припадници Републичке управе и осталих републичких институција спроводиће у складу са Законом о заштити и спасавању у ванрерним ситуацијама и Одлуци Владе Српске о проглашењу ванредне ситуације на дијелу територије Српске.

Влада Републике Српске прогласила је данас ванредну ситуацију за подручје града Бијељина и општина Лопаре и Угљевик због појаве и ширења заразне болести афричке куге свиња.

Први случај афричке куге свиња потврђен је 22. јуна код угинуле свиње у бијељинском селу Драгаљевац Средњи, а дан касније формиран је Локални кризни центар за контролу афричке куге свиња у Републици Српској, саопштено је из ресорног министарства.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је новинарима да је, закључно са јучерашњим даном, у Бијељини еутаназирано 2.400 свиња, а да се данас у Средњем Магнојевићу спроводи еутаназија на фарми са више од 800 свиња, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана