Реплика пресе из штампарије Црнојевића биће изложена у Његошевом музеју

СРНА
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Реплика штампарске пресе из прве јужнословенске ћириличне и државне штампарије на свијету - Штампарије Црнојевића биће изложена у Његошевом музеју у Биљарди на Цетињу, саопштено је из Министарства економског развоја.

Биће изложена реплика штампарске пресе на којој је 1493. године почело штампање Октоиха, прве ћириличне књиге код Јужних Словена, а неки од сачуваних примјерака и одломака налазе се у бројним европским земљама, али и на Цетињу, истакли су из Министарства.

Министар економског развоја Јаков Милатовић рекао је да Штампарија Црнојевића представља траг у вјечности, посебно имајући у виду историјски моменат у којем је настала.

"Реплика пресе оплемениће Биљарду, као омаж стваралаштву и подсјећаће на значајно културно благо Црне Горе. Уједно, овим ћемо допринијети диверзификацији туристичке понуде и креирати нову вриједност за туристе", изјавио је Милатовић.

Директор Народног музеја Црне Горе Јакша Ћаласан рекао је да ће реплика пресе из Штампарије Црнојевића у значајној мјери подсјећати на Гутенбергову.

"Посјетиоци ће кроз јединствено искуство моћи да користе пресу и штампају на исти онај начин како је то рађено у вријеме настанка Октоиха", навео је Ћаласан.

Штампарија Црнојевића или Цетињска штампарија је једна од најстаријих ћириличких и словенских штампарија, а уједно и најстарија српска, односно јужнословенска штампарија, која је радила од 1493. до 1496. године на Цетињу, под управом јеромонаха Макарија и под покровитељством Ђурђа Црнојевића, владара Црне Горе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана