Ректор Универзитета у Бањалуци: У плану студијски програми синологија и медитеранска пољопривреда

Срна
Ректор Универзитета у Бањалуци: У плану студијски програми синологија и медитеранска пољопривреда

БАЊАЛУКА - Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је Срни да очекује да ускоро буде завршена почетна акредитација за студијски програм синологија на Филолошком факултету како би прва генерација студената за овај студијски програм могла да се упише већ 2022/23. академске године.

-На основу велике заинтересованости за изучавање кинеског језика на Конфуцијевом институту на Универзитету у Бањалуци, сматрамо да ћемо имати довољно студената који желе да упишу овај студијски програм - рекао је Гајанин.

Он је напоменуо да је студијски програм урађен уз асистенцију Универзитета за технологију и образовање из Тјенђина. као и да је припремљен веома квалитетно те би требало да буде лидер у едукацији из области кинеског језика у региону.

Увођењем студијског програма синологија, Универзитет у Бањалуци даје значајан допринос у наставку веома важне сарадње са Кином, као једном од најразвијенијих земаља у свијету.

Гајанин је истакао да је, осим овог, у плану и да се уведе студијски програм медитеранска пољопривреда на Пољопривредном факултету. Студијски програм би се изучавао у Требињу и био би посвећен културама и пољопривредним областима које су типичне за медитеранско подручје.

-Очекујемо да ће бити велики интерес студената који живе на том поднебљу, јер ћемо им дати прилику да остану у свом граду да студирају, тако да за реализацију овог плана очекујемо и подршку града Требиња - рекао је Гајанин.

Један од највећих приоритета у наредној години, истакао је Гајанин, је завршетак капиталних инвестиција које се одвијају у студентском граду, а то је изградња објеката у којима ће бити смјештени Архитектонско-грађевинско-геодетски и Шумарски факултет, изградња позоришне сцене у Четвртом павиљону Студентског центра "Никола Тесла" и изградња будућег едукативног центра за предшколско образовање.

-Значајна је комплетна интеграција наставног процеса на Универзитету како би се имао тачан увид који факултет је матичан за поједине научне области као и колико имамо наставника, асистената и сарадника - рекао је Гајанин.

Он је навео да је у плану и јачање међународне сарадње и научно-истраживачког рада, са циљем да постигнемо што већи број апликација на међународним пројектима, односно пројеката који се финансирају из међународних фондова.

Гајанин сматра да би академску заједницу требало чешће консултовати приликом осмишљавања и реализације друштвених пројеката, јер се ту могу пронаћи професионалци и стручњаци из свих области.

-Мишљење академске заједнице требало би да буде заступљеније у Републици Српској на свим нивоима, јер било која да је тема у питању, сигуран сам да академска заједница може понудити најбољег саговорника - рекао је Гајанин.

Према његовим ријечима, у ову академску годину на првом циклусу студија уписано је 2.200 студената, што је за око сто више него претходне академске године.

-Успјели смо да у посљедњих неколико година зауставимо пад броја уписаних студената у први циклус студија те је тај број константно већи од 2.000. Задовољни смо тиме и вољели бисмо да задржимо тај ниво уписаних студената и у наредном периоду - рекао је Гајанин.

Бројне погодности за студенте

Он је навео да Универзитет у Бањалуци својим студентима, осим широке понуде студијских програма, нуди и бројна неформална образовања како би се усавршавали на још једном пољу, осим оног који је изабрао да му буде званичан позив.

-Док студира основни студијски програм, студент, ако жели, може да тренира неки спорт те да му тренери буду наши наставници Факултета физичког васпитања и спорта. Такође, наш студент може и да усавршава неки од језика, који се изводе на студијским програмима нашег Филолошког факултета или да похађа реторичку секцију на Правном факултету или неку другу од секција на чланицама Универзитета - рекао је Гајанин.

Он сматра и да је квалитет наставе коју студенти на Универзитету у Бањалуци имају на завидном нивоу, како на теоријском тако и у практичном дијелу.

-Трудимо се да студенти по завршетку студија буду способни да раде. И даље инсистирамо на повећању удјела практичне наставе у односу на теоријски дио и то ћемо наставити и у будућности - рекао је Гајанин.

Он је напоменуо да је потписивањем споразума са јавним и приватним предузећима, у којима ће студенти имати практичну наставу, значајно унапријеђен овај вид извођења наставе.

-Овим споразумом смо обавезали компаније да за студенте именују менторе који ће надгледати рад студента и уводити га у одређене пословне активности - рекао је Гајанин.

Он је појаснио да је корист од практичне наставе конципиране на овај начин обострана, јер студенти могу значајно допринијети развоју пословања предузећа у којем обављају праксу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана