Ректор Универзитета „Апеирон“ отворио изложбу посвећену великом Михајлу Пупину

Г.С.
Ректор Универзитета „Апеирон“ отворио изложбу посвећену великом Михајлу Пупину

Проф. др Санел Јакуповић, ректор Паневропског универзитета „Апеирон“ свечано је данас отворио изложбу "Са пашњака до научењака", коју је Савез иноватора Републике Српске посветио свјетском великану Михајлу И. Пупину, а која носи исти назив као и аутобиографија за коју је научник 1924. године добио Пулицерову награду.

Ректор Јакуповић је нагласио да научно и животно дјело Пупина треба да буде мотивација и подстрек данашњим генерацијама да пригрле науку, марљиво уче, истражују и у томе буду упорни.

Присутнима су се обратили и предсједник Скупштине Савеза иноватора РС и наставник Универзитета „Апеирон“, проф. др Драго Талијан, те аутор изложбе Љубиша Пашић, генерални секретар Савеза.

 

 „У Америци, нпр. прва побједа му је била када је шамаром одбранио фес који му је један од момака на улици гурнуо с главе, а потом се исти тај руковао са Пупином због храбрости у средини која га не зна“, казао је Пашић, а затим испричао причу о животу генијалца, о брилијантном уму, научнику, универзитетском професору, академику, члану бројних америчких и европских научних установа, великом добротвору...

Изложба је уприличена поводом 170 година од рођења Михајла И. Пупина, постављена је на 30 банера који илуструју његову аутобиографију и од 17. до 26. јуна за посјетиоце је отворена сваким радним даном од 10 до 18 часова, у аули Универзитета „Апеирон“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана