Рекордна туристичка сезона: Колико ноћења би могло да буде остварено у Српској до краја године

Срна
Рекордна туристичка сезона: Колико ноћења би могло да буде остварено у Српској до краја године

БАЊАЛУКА - Овогодишња туристичка сезона у Републици Српској могла би бити завршена са рекордних милион и по туристичких ноћења, што показује да је Српска плодно тло за инвестиције у туризам, рекао је Срни руководилац Сектора за промоцију туризма у републичкој Туристичкој организацији Марко Радић.

-Чекамо податке за посљедња четири мјесеца. Ако бисмо то поредили са 2023. годином можемо да очекујемо још око 400.000 регистрованих ноћења и надам се да ћемо 2024. годину завршити са милион и по регистрованих ноћења што ће бити апсолутни рекорд откад пратимо те параметре у Српској - рекао је Радић.

Додао је да би такав резултат представљао нови подстрек за позиционирање туризма Српске на љествицу са више пажње и финансијских средстава за промоцију.

-То би био и добар знак инвеститирима у Републици Српској да је то плодно тло за инвестиције - истакао је Радић.

Радић је прецизирао да је за осам мјесеци ове године у Српској регистровано 802.000 туристичких ноћења, што је повећање за око 35.000 у односу на исти период лани.

-Када гледамо јун, јул и август, и ту имамо 15.000 више ноћења него што је било у истом тромјесечју претходне године - истакао је Радић и додао да су повећани и приходи од боравишне таксе у износу од пет одсто у односу на исти период лани.

Говорећи о предстојећим активностима Туристичке организације Републике Српске, Радић је навео да до краја године планирају наступити на три међународна сајма.

-Крајем мјесеца смо у Крагујевцу, половином новембра на Међународном сајму туризма у Солуну, а крајем новембра на Међународном сајму туризма у Новом Сајму гдје планирамо да се преставимо на већем штанду са већим бројем локалних туристичких организација из Српске - рекао је Радић.

Он је додао да ће и на тај начин позвати туристе из Србије да посјете Српску, напоменувши да су за осам мјесеци у овој години туристи из Србије остварили 160.000 ноћења, а у претходној години око 250.000 ноћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана