Рекордан број запослених, 15 милиона КМ за нови програм запошљавања

Srna
Рекордан број запослених, 15 милиона КМ за нови програм запошљавања

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да је тренутно у Српској регистровано 290.000 запослених, што је рекордан број и већи је за 7.000 у односу на крај прошле године, те најавио да ће за нови програм запошљавања бити издвојено 15 милиона КМ.

- У просјеку се годишње отварало 2.000 до 5.000 радних мјеста. Сада је то много више. Смањује се број незапослених. На евиденцији Завода је 60.300 незапослених што је за 7.000 мање у односу на прошлу годину - рекао је Вујичић.

Он је истакао да су спроведени бројни пројекти с циљем запошљавања већег броја радника, те наводи да је у привреди Српске потребно све више радника.

- Финансирамо сваке године разне програме запошљавања. Од 2019. године до 2022. године преко наведених програма запослили смо више од 18.000 радника - истакао је Вујичић.

Према његовим ријечима, послодавци су највише заинтересовани за раднике са средњом стручном спремом.

- Грађевински сектор тражи највише радника, а неопходно је и увозити радну снагу јер тржиште не може задовољити потребе. Када је ријеч о високој стручној спреми највећа потреба је за љекарима, а сви који заврше медицинске факултете добију посао - навео је Вујичић за АТВ.

Он је додао да ће крајем овог мјесеца бити расписан нови јавни позив за послодавце с циљем запошљавања нових радника.

- Од 31. јула расписаћемо јавни позив за финансирање запослења. Привредници ће имати прилику да се пријаве и за то смо одвојили 15 милиона КМ - рекао је Вујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана