Регресирано гориво сламка спаса

Јана Кезић, Маријана Миљић Бјеловук
Регресирано гориво сламка спаса

БАЊАЛУКА - Регресирано дизел гориво, које је ратарима доступно од јуче, у малој мјери умањиће ефекте далеко скупље овогодишње прољећне сјетве због раста цијене нафте и нафтних деривата.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС саопштили су да је широм Српске почела подјела регресираног дизел горива.

- Износ премије је 0,50 КМ по литру, а одобрава се 100 литара дизел горива за хектар обрадивог пољопривредног земљишта. У првом обрачуну одобрено је 3.883.635 литара за 3.873 корисника који су тренутно испунили услове. За те намјене издвојено је 1,94 милиона марака  - навели су у Министарству.

Ресорни министар Борис Пашалић рекао је да је подјела регресираног дизела почела мјесец раније него претходних година.

- Такође, имали смо у претходном периоду више додатних интервенција када је ријеч о обезбјеђењу новца из Компензационог фонда РС за финансирање различитих сектора пољопривреде. Завршили смо исплату свих подстицаја из ранијег периода, тако да немамо никаквих дуговања према пољопривредницима  - навео је Пашалић и додао да им је циљ да што прије додатна средства дођу до пољопривредних произвођача како би им што више помогли да се припреме за прољећну сјетву.

Он је нагласио и да очекују раст цијена минералних ђубрива.

- Видјећемо како ће се све одвијати. Све зависи од поремећаја који се дешавају на глобалном плану. Све што можемо да урадимо је да обезбиједимо проходност у смислу трговине и да другим мјерама индиректно помогнемо пољопривредницима - навео је Пашалић и додао да расте и цијена пшенице и кукуруза.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Владимир Усорац каже да је гориво ненормално поскупјело у посљедњих седам дана те да износ премије од 0,50 КМ по литри за њих не значи готово ништа.

- Морате признати да је 0,50 КМ ништа на основу 2,60 КМ - рекао је Усорац. Објаснио је да то значи да их гориво излази 2,10 КМ, а док га купе оно ће бити три или четири марке, јер сваки дан поскупљује за 0,10 КМ.

Пољопривредник Дарко Илић из Карајзоваца код Српца каже да су очекивали овај подстицај те да их је обрадовало што је ове године дошао нешто раније.

- Наравно да је значајно у овој свој ситуацији у којој видимо да ће цијене ићи још горе. Ми ћемо чим прије отићи по гориво да кренемо са сјетвама - рекао је Илић. Ово представља, како каже, олакшање јер ће уштедјети око 600 или 700 КМ.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС саопштено је да су спискови корисника за регресирани дизел који су обухваћени првим обрачуном послати свим локалним управама у РС.

- Ти подаци су доступни и на интернет страници Агенције за аграрна плаћања РС - наведено је у саопштењу Министарства. 

Рок за ажурирање података у АПИФ-у, на основу чега пољопривредници стичу право на регресирани дизел, је 15. мај, а Агенција за аграрна плаћања ће у складу са тим допуњавати спискове корисника.

Регресирано дизел гориво корисници могу преузети до 31. октобра код овлашћених дистрибутера који су склопили споразум са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Набавка јуница

Борис Пашалић је навео да премија за млијеко остаје у износу од 25 фенинга по литру те да је највиша у региону.

- Ићи ћемо и са набавком 1.100 јуница са мљекаром Пађени из Билеће и мљекаром из Козарске Дубице. Циљ нам је да обновимо стада и набавимо нова грла за наше произвођаче - рекао је Пашалић који очекује да у априлу почне реализација мјере Владе Српске о додатних 10 милиона КМ подршке пољопривредницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана