Редовност исплате по 750 KM за око 3.500 вишечланих породица

Срна
Редовност исплате по 750 KM за око 3.500 вишечланих породица

БАЊАЛУКА - Министарство финансија Републике Српске на мјесечном нивоу редовно исплаћује накнаде од по 750 КМ за незапослене родитеље четворо и више дјеце, а по овом основу је до сада укупно исплаћено 5,32 милиона КМ у двије транше за око 3.500 породица.

Из Министарства финансија је саопштено да је за септембар исплаћено 2,67 милиона КМ за 3.564 корисника, док је у новембру исплаћено 2,65 милиона КМ за 3.541 корисника, те да се ова исплата односи на октобарску накнаду.

"Динамика исплате је, док не буде усвојен сет закона који регулише ову област, условљена датумом обраде предмета, како корисници не би чекали, док се по усвајању закона очекује да ће термин исплата бити одређеног датума у мјесецу", додаје се у саопштењу.

Из Министарства наводе да се од почетка реализације одлуке о исплати помоћи вишечланим породицама исплате врше на мјесечном нивоу, сукцесивно, чим буду обрађени подаци које су корисници доставили по јавном позиву надлежном министарству, те након провјера рачуна и уноса података у систем.

Из ресорног министасртва напомињу да ће сви корисници који су се одазвали на јавни позив, допунили документацију и испуњавају услове добити мјесечну накнаду од 750 КМ.

У саопштењу се наводи да се ускоро очекује и исплата комплетне новембарске накнаде која износи укупно 2,6 милиона КМ, а односи се на 3.538 корисника.

Из Министарства напомињу да ће бити исплаћена накнада и за још 83 корисника који су у међувремену допунили документацију и стекли право на накнаду.

У саопштењу се додаје да је Влада Републике Српске утврдила и у усвајање у Народној скупштини упутила сет закона који ће у потпуности регулисати ову област.

"Након усвајања ових закона, незапослени родитељ који има четворо и више дјеце имаће право на мјесечну накнаду, имаће уплаћену здравствену заштиту, те плаћене доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, на основу којег могу стећи право на пензију", додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана