Разумијевање парализе сна: Феномен између јаве и сна

мр сци др мед Александар Пејић
Разумијевање парализе сна: Феномен између јаве и сна

Александар Пејић Парализа сна, тајанствено стање које се одиграва на граници сна и будности, представља феномен који је истовремено фасцинантан и за многе застрашујући.

 Док лежимо у кревету, свјесни своје околине, али немоћни да се помјеримо или говоримо, наш ум се бори да разумије шта се дешава. Управо та борба између свијести и парализе чини овај феномен једним од најинтригантнијих у области психијатрије и спавања.

Шта је парализа сна?

Парализа сна догађа се када особа остане "заглављена" између фаза РЕМ сна, карактеристичне по интензивној можданој активности и сновима, и будности. Тијело је парализовано током РЕМ фазе како бисмо били спријечени да дјелујемо по нашим сновима, али када се та парализа пренесе у стање будности, настаје парализа сна.

Особе могу доживјети халуцинације које су често визуелне, аудитивне или тактилне природе, додатно појачавајући доживљај страха. Узроци и третман Нередовни обрасци спавања, стрес, неки психијатријски поремећаји као што су анксиозност и депресија, па чак и генетика, могу допринијети појави парализе сна.

Психијатри могу пружити значајну подршку кроз евалуацију и третман, помажући пацијентима да развију стратегије за управљање овим стањем. То укључује побољшање хигијене сна, примјену техника опуштања и, у неким случајевима, фармаколошке интервенције.

Стварни примјери из живота Јован из Београда описује како је видио сјенку поред кревета, не могавши да се помјери ни викне, док Марија из Новог Сада говори о осјећају глувоће и немогућности кретања.

Ови примјери показују како парализа сна може драматично утицати на доживљај спавања и будности. Како се носити са парализом сна? Едукација о феномену парализе сна је кључна.

Разумијевање да је то пролазно стање, које иако може бити застрашујуће, није штетно по здравље, може умањити страх. Пракса добрих навика спавања, као што су редовно вријеме за одлазак на спавање и избјегавање стимуланса прије спавања, може помоћи у смањењу епизода парализе сна.

Tакође, технике опуштања и медитација могу бити корисне у смањењу учесталости и интензитета овог стања.

Закључак Парализа сна је сложен феномен који захтева даље истраживање и разумијевање. Дијељењем искустава и информација, као и пружањем подршке и савјета, можемо помоћи онима који се суочавају са овим стањем да боље управљају својим искуствима.

Кроз едукацију и подршку, парализа сна не мора бити терет који носимо сами.

Њено разумијевање и правилно управљање кључни су за побољшање квалитета сна и живота оних који доживљавају овај фасцинантни, али често застрашујући феномен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана