Размотрене измјене закона о геолошким истраживањима

Srna
Foto: NS RS

БАЊАЛУКА- Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, у којем се као циљ наводи подстицање привредног развоја Српске стварањем стимулативног правног оквира за улагања у област геолошких истраживања.

У образложењу Нацрта закона наводи се да су прецизно дефинисане обавезе носиоца права на истраживање, те је уведено право на задржавање истражног простора с циљем припреме документације за додјелу концесије или завршетка израде елабората о резервама, уколико елаборат није урађен у претходном периоду.

У односу на рјешења до сада утврђена Законом, из документације која је прописана да се прилаже уз захтјев за одобравање детаљних геолошких истраживања минералних сировина, брисани су акти који се односе на доказ о ријешеним имовинскоправним односима за парцеле на којима ће се изводити пројектовани истражни радови, копија катастарског плана, као и сагласност јединице локалне самоуправе на чијој територији се налази истражни простор.

Утврђено је да ће Нацрт закона имати позитиван утицај на републички и буџете јединица локалне самоуправе по основу уплате накнаде за кориштење минералне сировине за испитивање квалитета и хемијско-технолошких својстава минералне сировине.

Када је ријеч о социјалним утицајима, у образложењу се наводи да ће предложена рјешења имати позитиван утицај на отварање радних мјеста у правним лицима која се баве геолошким истраживањима.

Овај нацрт закона нема утицаја на заштиту животне средине, када су у питању клима, ваздух, емисија гасова, загађеност и ерозија земљишта, јер је важећим законом дефинисано да се геолошка истраживања изводе уз поштовање свих мјера заштите животне средине, а одредбе које се односе на овај сегмент нису се мијењале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана