Разговор са психологом лијечи трауме из рата

Ј. К.
Разговор са психологом лијечи трауме из рата

БАЊАЛУКА - Оснивање клуба у којем би породице погинулих, несталих и заробљених, те ратни војни инвалиди, проводили вријеме и о својим проблемима разговарали са психолозима, спријечило би бар дио трагичних ситуација, а њима обезбиједило мирнији и сигурнији живот.

Рекао је то за “Глас Српске” потпредсједник Удружења ратних војних инвалида отаџбинских ратова града Бањалука Немања Дујић, додавши да су од града затражили просторију у којој би чланови удружења имали прилику да разговарају са члановима Удружења психолога РС.

- Потреба за оснивањем клуба проистекла је из чињенице да на годишњем нивоу између 250 и 350 особа из борачке популације изврши самоубиство. Од јануара ове године самоубиство су извршиле 262 особе. Посљедњи трагичан примјер је случај када су се због глади и недостатка средстава за лијечење убили отац и његова кћерка, која је у том тренутку била студент - упозорио је Дујућ. Осим овог, борачку популацију муче и други проблеми.

- Добар дио наших чланова живи од минималних примања или их уопште нема. Константно се боримо да буду повећане инвалиднине у неком разумном обиму, јер доста особа живи од свега 33 КМ мјесечно - казао је Дујић, који је и сам шест пута рањен у рату.

Објаснио је да су инвалиднине које су добили по рјешењима из 1992. године, па надаље, до сада повећане само за 11 одсто те да оне не могу испратити тренд раста цијена.

Предсједник овог удружења Горан Граховац је захвалио Удружењу психолога РС за помоћ и подршку.

- Највећи проблем је депресија, а лијечење није и не смије бити срамота. О томе треба јавно да се прича, а најбоље се лијечи уз разговор и дружење - поручио је Граховац.

С обзиром на то да је највећи број чланова удружења, које броји више од 5.000 чланова, у инвалидским колицима, 12. новембра планирају да организују донаторско вече у хотелу “Босна” да би сакупили новац за куповину комбија за превоз тих лица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана