Разбој Љевчански угостио фолклораше са три континента

Дејан Јовичић
Foto: Д.Ј.

СРБАЦ - Да култура не познаје границе, спаја људе и руши предрасуде показали су мјештани Разбоја Љевчанског код Српца, који су у свом селу дочекали фолклораше са три континента и презентовали им народне обичаје и богату гастрономску понуду Лијевча поља.

Предсједник Ансамбла народних игара “Лијевче” Јордан Куваља каже да су у сарадњи са Удружењем за очување традиције Приједор, на фестивалу фолклора “Љевчанска Бошча”, угостили културно-умјетничка друштва из Колумбије, Мексика, Пољске, Грчке и Србије, што до сада, како каже, није виђено у овом дијелу србачке општине.

- Овакав спој различитих култура нисмо имали на једном мјесту и било нам је задовољство уживати у српским народним играма, мексичким “маријачима”, чувеној полки, сиртакију, те осјетити дух Кариба и Анда. Отишли смо чак и корак даље и ових дана договорили смо се о сарадњи са братским градом Моршанск из Русије и очекујемо да се спријатељимо и са њиховим фолклорним друштвом и угостимо их ускоро у нашем селу - рекао је Куваља.

Фолклораши из Сјеверне и Јужне Америке и различитих дијелова Европе су током боравка у Српцу протеклих дана посјетили манастир Осовица и присуствовали пријему у згради општине Србац, а посебно су их одушевили специјалитети домаће кухиње које су припремиле домаћице из Разбоја Љевчанског. 

- Месо је веома укусно, а нарочито су нам се свидјеле домаће пите, сиреви и колачи који су јако лијепи и разноврсни. Први пут сам у вашој земљи, али се осјећам угодно, јер су људи веома срдачни и сигурно је да ћу поново доћи - рекла је Адамари Диаз Муњос из фолклорног друштва “Corazon del Semidesierto” из мексичког града Керетаро.

 

Да им није био проблем прећи близу десет хиљада километара и доћи из милионског града Кали у Колумбији до Разбоја Љевчанског, који броји свега хиљаду становника, потврдила је Моника Александра Гонзалес из ансамбла “Colombia Folklore Cultural Foundation”, која је по други пут у Српској и БиХ.

- Носим добра искуства од прошлог пута и опет смо дошли да бисмо обишли неколико градова и презентовали кореографије у којима смо сабрали три различита дијела наше земље, пацифички, карипски и андски са колоритним костимима и много страсти. Током два мјесеца боравка у Европи обилазимо и друге земље, градимо пријатељства и упознајемо њихову традицију, што је за нас јако важно - рекла је Моника.

Фолклораши са разних страна свијета стигли су у Српску преко приједорског удружења, као домаћина фестивала “Козарско коло”, који се налази у свјетској породици ЦИОФФ фестивала, партнерске организације УНЕСКО и УН, а поред Приједора и Разбоја концерти су одржани и у Брезичанима, Новом Граду и Градишци.

Братски однос 

Јордан Куваља каже да су посебни гости на концерту били чланови КУД-а “Јединство” из Марадика код Инђије, који су три дана провели у њиховом селу и са којима их веже братски однос.

- Ми смо један народ који спаја ријека Дрина и дјеца из наших друштава су се већ одавно спријатељила. Између себе већ договарају будуће наступе и посјете па чак и факултете на које ће се заједно уписивати у Новом Саду, Београду и Бањалуци. То је оно што даје смисао оваквим дружењима и гарантује будућност нашег села - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана