Ратни војни инвалиди траже повећање примања

Срна
Ратни војни инвалиди траже повећање примања

МРКОЊИЋ ГРАД - Ратни војни инвалиди Републике Српске су незадовољни висином примања и траже да се почне са усклађивањем основице, рекао је новинарима у Мркоњић Граду предсједник Савеза ратних војних инвалида Српске Драган Врховац.

Он је навео да је Предсједништво Савеза ратних војних инвалида на данашњој сједници усвојило извјештај о раду за претходну годину, програм рада за 2022, те да сагледало шта је урађено у овој години и који су затјеви за наредну.

Врховац је напоменуо да су раније предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу и Министарству рада и борачко-инавалидске заштите Српске упутили писани захтјев о томе шта очекују за 2022. годину, те да су тражили заједнички састанак, који је и одржан.

Он је додао да је у име Савеза тражио да се у наредној години повећа ставка средстава за личне инвалиднине.

“Наш приједлог је да се крене са усаглашавњем основице од сљедеће године, да дођемо до тога да наша основица за обрачун личне инвалиднине буде нето плата у претходној години. Наш приједлог је био да се до јануара 2025. године изврши то усклађивање”, прецизирао је Врховац.

Он је нагласио да су на том састанку тражили да се поваћа и ставка која се односи на ортопедска помогала, те да су тражили да се 300.000 КМ обезбиједи за помоћ незапосленим ратним војним инвалидима.

“Тражили смо да се ријеши и стамбено збрињавање ратних војних инвалида, добили смо одговор да се Влада треба кредитно задужити и да ће кренути у рјешавање тог проблема кад добију прецизне податке колико има незбринутих ратних војних инвалида”, навео је Врховац.

Предсједник Скупштине Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Миломир Ећимовић рекао је да је положај ратних војних инвалида бољи него у неким ранијим годинама, али да би могло и мора бити боље за ове категорије.

“Наравно да не можемо бити апсолутно задовољни, увијек има проблема који нас прате, ми смо у озбиљним годинама, када нам све више треба заштита љекара и слично. Имамо неких резултата у смислу и здравствене заштите, и личних инвалиднина, и повећања”, указао је Ећимовић.

Прије почетка сједнице Предсједништва Савеза ратних војних инвалида окупљене је поздравио предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Стевица Еремија.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана