Ратари не желе на државни ниво

Милијана Латиновић
Ратари не желе на државни ниво

Бањалука - Представници Савеза удружења пољопривредних произвођача РС оштро су се успротивили идеји о оснивању министарства пољопривреде на нивоу БиХ.

Реагујући на изјаве предсједника пољопривредних произвођача - мљекара РС Владимира Усорца да треба формирати министарство на нивоу БиХ и да ту идеју сваким даном подржава све више пољопривредника у Српској, ратари су у петак изнијели другачије ставове.

- Савез окупља највећи број удружења пољопривредника у РС и сматрамо да ово министарство и даље треба да остане на ентитетском нивоу - рекао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

У Удружењу воћара РС истичу да никада нису ни разматрали идеју о којој говори Усорац.

- РС има велики број ратара, огромне обрадиве површине, воћњаке и одличне услове за унапређење пољопривреде, и зашто бисмо ми оно што нам је добро преносили на ниво БиХ - каже предсједник овог удружења Драгоја Дојчиновић.

Додаје да произвођачи воћа подржавају Министарство пољопривреде РС које их, како каже, уз све потешкоће с којима се сусрећу, никад није "оставило на цједилу".

Мишљење већине дијеле и у Удружењу мљекара истичући да је идеја о формирању министарства на државном нивоу само лични став Усорца, а никако став свих произвођача млијека.

- Мљекари не заступају изјаву Усорца и не треба да се позива на остале произвођаче - рекао је предсједник Управног одбора Удружења мљекара РС Остоја Николић.

Предсједник Надзорног одбора овог удружења Чедомир Боројевић поручио је да ће поднијети оставку на ову функцију ако Усорац не промијени став.

- Почео је да се петља и у уставна рјешења на нивоу БиХ, а мислим да на то нема право. Треба да се бави привређивањем, а не политиком - казао је Боројевић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС затражило је у петак од Усорца извињење јер је, како кажу, својим изјавама увриједио све борце и ратне војне инвалиде запослене у овом министарству.

- Српску су стварали и за њу се борили и бројни запослени у овом министарству, а не Усорац, сањар унитарне БиХ и министарства пољопривреде БиХ које, на његову жалост, неће успјети да направи - рекао је портпарол Министарства пољопривреде РС Александар Мацановић и додао да ће припадници Војске РС и РВИ запослени у Министарству тужити Усорца због увреда уколико им не упути извињење.

Усорац је у петак за "Глас Српске" казао да има право на своје мишљење, али да повлачи изјаве које је раније изрекао.

- Ако се неко од радника запослених у Министарству пољопривреде РС осјећа увријеђеним, имају моје извињење и извињавам се и свим борцима и радницима у држави - рекао је Усорац и додао да приликом изношења својих ставова није тражио подршку осталих произвођача.*

Кредити

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да за све оптужбе које је Владимир Усорац изрекао на њихов рачун, а у вези са кредитом Инвестиционо-развојне банке (ИРБ), треба да има доказе.

- Позивамо га да своје тврдње поткријепи доказима и достави их Министарству унутрашњих послова РС и Тужилаштву - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана